Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkstraf geëist voor frauderende ambtenaren

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Den Bosch werkstraffen van 120 uur geëist tegen drie voormalige…

Vertrouwelijke gegevens
De drie, twee teamleiders van het UWV in Eindhoven en een medewerkster van hun afdeling, verrichtten tegen betaling werkzaamheden voor een oud-collega, die een eigen adviesbureau was begonnen. Ook lieten ze toe dat hij vertrouwelijke gegevens van de uitkeringsinstantie gebruikte voor zijn onderneming.

Vier miljoen euro
Hun voormalige collega, de 48-jarige Bert O. uit Bunde, wordt ervan verdacht dat hij het UWV voor zo'n 4 miljoen euro heeft benadeeld. Hij was vrijwel dagelijks op het kantoor in Eindhoven aanwezig.

WAO-premies terugvragen
O. was een expert op het gebied van de zogeheten korting- en vrijstellingsregeling. Deze stelde werkgevers in staat om door hen betaalde WAO-premies terug te vragen, in het geval ze een arbeidsgehandicapte in dienst hadden genomen. De onderneming van O. adviseerde werkgevers bij het terugvragen van die premies. Tot zijn klanten behoorden bekende bedrijven zoals Océ, NedCar en Center Parcs.

Ten onrechte arbeidsgehandicapt
O., tegen wie nog een strafzaak loopt, zou het UWV hebben benadeeld door premies terug te vragen voor werknemers die ten onrechte als arbeidsgehandicapte waren aangemerkt.

Steekpenningen
Volgens de officier van justitie nam een vrouwelijke teamleider (42) bijna 8000 euro aan steekpenningen aan. Een even oude medewerkster van haar afdeling ontving bijna 11.000 euro van O. De derde verdachte, een 60-jarige man die begin 2006 enige tijd als teamleider in Eindhoven werkte, zou ongeveer 1000 euro hebben aangenomen.

'We wisten het niet'
De verdachten verrichten in 2006 werkzaamheden voor de onderneming van hun oud-collega, zowel binnen als buiten werktijd. Ze zeggen alle drie dat ze niet wisten dat hij fraudeerde. Hun advocaten vroegen vrijspraak. Volgens hen kregen de drie geen geld voor het aan O. verschaffen van toegang tot het UWV-kantoor of tot bestanden van de uitkeringsinstantie, zoals de officier van justitie stelt. Ook het verwijt dat de drie hem hadden moeten tegenhouden, vinden de raadslieden onterecht.

Toestemming
Een leidinggevende van de teamleiders had O. immers toestemming gegeven om UWV-bestanden in te zien en op de afdeling aanwezig te zijn. Het steekt de teamleiders dat hun leidinggevende niet is vervolgd. Volgens Max Kleijngeld, advocaat van de 42-jarige teamleidster heeft deze leidinggevende zeker tien keer zo veel boter op zijn hoofd als zijn cliënte. De uitspraak is op 20 juli.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

N. van Koll

Iemand die een uitkering aan wil vragen wordt de oren van het hoofd gevraagd door de UWV/CWI. Als er een komma verkeerd staat mag je weer helemaal van voren af aan beginnen. Of als je een ding vergeet, krijg je geen uitkering meer.
Deze mensen hebben willens en wetens fout gehandel. Hun beloning is een werkstraf van 120 uur. Waar mogen ze die uitvoeren? Op hun eigen werkplek?

Op 7 juli 2009, 12:32

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in