Advertentie
sociaal / Nieuws

'Betaal zelf voor je poets als dat kan'

Nijmeegse wethouder Zorg doet moreel appèl op inwoners.

05 oktober 2022
Een vrouw strijkt. Op de achtergrond zit een oudere dame.
Shutterstock

De gemeente Nijmegen roept inwoners op om alleen aanspraak te maken op hulp vanuit de Wmo als het écht niet anders kan. Zo moet worden voorkomen dat de wachtlijsten nog langer worden. 

Traplift

Dit staat in een brief van wethouder Zorg Grete Visser (D66) aan de gemeenteraad van Nijmegen, zo meldt Omroep Gelderland. Op dit moment duurt het twee tot vier maanden voordat iemand die in deze gemeente om hulp vraagt - bijvoorbeeld hulpmiddelen, hulp in de huishouding of een traplift - een afspraak heeft met een Wmo-consulent van de gemeente.

Grondstoffen

De wachtlijsten hebben onder meer te maken met personeelsgebrek en verhoogd ziekteverzuim. Ook is er sprake van een wereldwijd tekort aan grondstoffen waardoor de levertijd van hulpmiddelen extra lang is.

Energieprijzen

Tegelijkertijd neemt het aantal mensen dat een beroep doet op de Wmo alleen maar toe. Dit komt niet alleen door de vergrijzing. Als gevolg van de inflatie en de energiecrisis raken er ook steeds meer inwoners dak- en thuisloos waardoor zij een beroep moeten doen op de maatschappelijke opvang.

Poets

Onder deze omstandigheden moeten inwoners zich volgens wethouder Visser afvragen of het echt nodig is om een beroep te doen op gemeente. Mensen die voldoende te besteden hebben, zouden bijvoorbeeld hun eigen huishoudelijke hulp kunnen betalen. ‘Het is natuurlijk gek dat als je altijd zelf je poets hebt betaald, dat je omdat je een gebroken heup hebt je poets niet meer zelf hoeft te betalen….Dus beste mensen denk even na voordat je dat voor een te laag bedrag vanuit de lokale overheid laat betalen’, aldus Visser.

Vast tarief

Sinds 2020 bestaat er één vast - laag - tarief voor de eigen bijdrage aan Wmo-voorzieningen, naar de hoogte van iemands inkomen wordt niet meer gekeken. Hierdoor is met name de vraag naar huishoudelijke hulp enorm toegenomen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie