Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken stuurt vrijdag zijn plannen voor hervorming van het ontslagrecht en de WW naar de Tweede Kamer. Het kabinet heeft daarvoor het licht op groen gezet. Het gaat om maatregelen die in het sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers zijn afgesproken.
Tweede Kamer kan zich buigen over hervormen ontslagrecht
De ontslagvergoeding wordt vanaf 1 juli 2015 aan banden gelegd en de ontslagprocedure wordt simpeler en sneller.
Duur van WW in 2016 omlaag
De ontslagvergoeding wordt vanaf 1 juli 2015 aan banden gelegd en de ontslagprocedure wordt simpeler en sneller. De maximale duur van de WW gaat vanaf 1 januari 2016 geleidelijk omlaag van 38 maanden naar 24 maanden in 2019. In cao's mag worden afgesproken dat de maximale duur 38 maanden blijft, maar de cao-partijen draaien dan wel op voor de kosten.
De WW-ingreep zorgt volgens het Centraal Planbureau voor 20.000 extra banen. De aanpassingen van het ontslagrecht hebben volgens het kabinet een gunstig effect op de arbeidsmarkt. Asscher versterkt ook de positie van flexwerkers.
Belangrijkste maatregelen
Hieronder de belangrijkste maatregelen uit het wetsvoorstel.
- Vanaf 1 juli 2015 moeten WW'ers al na een halfjaar (in plaats van een jaar) alle beschikbare arbeid aanvaarden. Het kabinet had in het begrotingsakkoord met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgesproken dat deze maatregel op 1 januari 2014 zou ingaan, maar dat bleek technisch niet haalbaar. Door een nieuw systeem van inkomensverrekening wordt voorkomen dat mensen daarbij minder gaan verdienen dan ze in de WW als uitkering kregen. Werkhervatting vanuit de WW wordt altijd lonend.
- De huidige 'gouden handdruk' verdwijnt. Iedereen die ontslagen wordt, krijgt vanaf 1 juli 2015 recht op een 'transitievergoeding'. Die moet gebruikt worden om zo snel mogelijk weer aan de slag te komen. De vergoeding bedraagt een derde maandsalaris per dienstjaar en een half maandsalaris per dienstjaar dat men langer dan 10 jaar in dienst is geweest. De vergoeding is maximaal 75.000 euro, of een jaarsalaris als dat hoger is.
- Voor werknemers die als ze ontslagen worden boven de 50 zijn en die 10 jaar of langer in dienst zijn geweest van een bedrijf geldt tot 2020 een gunstiger regeling. Over de jaren na hun vijftigste krijgen zij een maandsalaris per dienstjaar mee. Bedrijven met minder dan 25 werknemers hoeven dat hogere bedrag niet te betalen.
-Ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen gaan via het UWV. Ontslagen om persoonlijke redenen via de kantonrechter. Hierdoor ontstaat er meer gelijkheid in behandeling van mensen die hun baan kwijtraken.
- Flexwerkers krijgen vanaf volgend jaar al na 2 jaar recht op een vast contract in plaats van na 3 jaar. Langdurig gebruik van 'payrolling' wordt aan banden gelegd en in de zorg helemaal verboden.
- De duur van de WW-uitkering wordt vanaf 1 januari 2016 geleidelijk verlaagd van maximaal 38 naar maximaal 24 maanden. Sociale partners mogen in cao's afspreken dat de duur maximaal 38 maanden blijft, maar draaien dan zelf voor de kosten op.