Overslaan en naar de inhoud gaan

Ophef over declaratiegedrag politietop

Onthullingen van RTL Nieuws over het declaratiegedrag van de politietop hebben dit weekend tot een hoop verontwaardiging geleid in de…

Hoge vergoedingen
Politiecommissarissen van verschillende korpsen blijken bovenop hun salaris opvallend hoge vergoedingen te krijgen voor onder meer het draaien van piketdiensten en voor hun woningen. Zo hebben zeker zestien hoofdcommissarissen en plaatsvervangers volgens de onderzoekers van RTL duizenden euro's aan vaste representatiekostenvergoeding ontvangen. Tot ergernis van de politievakbond weerhield dit ze er niet van daarbovenop nog eens voor duizenden euro's kosten te declareren voor bijvoorbeeld diners.

 

Buitensporig
Het korps Amsterdam is volgens de onderzoekers voor de helft eigenaar van de woning van hoofdcommissaris Welten en handelt daarmee tegen de regels. Uit het onderzoek van RTL komt ook naar voren dat Mirjam Barendse, interim-korpschef in de relatief kleine regio Brabant-Noord, een van de best verdienende korpschefs van Nederland is. De Politiebond noemt haar vergoeding 'buitensporig'. Het salaris van een korpschef zou normaliter mede afhankelijk zijn van de korpsgrootte, maar Barendse verdient bijna net zoveel als de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten, aldus RTL.

 

Beterschap
'Ik ben hier ontzettend boos over', zegt SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak. Zijn CDA-collega Coskun Cöruz noemt de declaraties 'buitenproportioneel'. De PvdA eist dat onterecht gedeclareerd geld wordt terugbetaald. CDA en SP vinden de declaraties des te schrijnender omdat er bij de politie bezuinigd moet worden. 'De minister moet de onderste steen boven krijgen, temeer omdat we vorig jaar ook al geconfronteerd werden met hoge toelagen bij de politietop. En toen is beterschap beloofd', zegt Cöruz.

 

Terugbetalen
Minister Ter Horst liet weten al met de korpsbeheerders in gesprek te zijn om de verschillen in arbeidsvoorwaarden voor de top van de politie gelijk te trekken. Daarbij geldt de zogenoemde Balkenende-norm als maximum en wordt er ook gekeken naar de regels die gelden voor topambtenaren. De minister zal de korpsbeheerders aanspreken op de declaraties van de korpschefs en hun plaatsvervangers. 'Het uitgangspunt daarbij is dat gedeclareerde kosten die niet binnen de regels passen, terugbetaald moeten worden', aldus de verklaring van de minister.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

menno

Het is overal het zelfde. Hoe hoger je komt, hoe meer men graait. Schandalig. Maar zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven.

Op 30 november 2009, 08:45
befa

Het is al langer bekend dat de onderlaag van de politie onderbetaald wordt. Het is ook al langer bekend dat de politie te weinig personeel heeft omdat zij geen geld heeft. Daarom wilt de "politie" meer geld om meer personeel op te leiden en in te zetten. Of benaderd dit beter de werkelijkheid: De politie heeft meer geld nodig waardoor de politie-top meer kan graaien en de onderlaag nog steeds op hun spreekwoordelijk "houtje" kunnen bijten.

Op 30 november 2009, 09:03
W.Wilkens

Ik hoorde vanochtend een verklaring van de voorlichter van één van de korpsen. Het alarmerende hieraan vond ik dat hij overal een verklaring voor had. Zo zou het uurloon van de interim volgens de regels en in overleg met BiZa zou overeengekomen. (Zie dan ook de zinsnede boven dat geld dat niet binnen de regels is betaald, teruggevorderd wordt). Het gaat er natuurlijk om dat de regels tegen het licht worden gehouden. Daar is kennelijk het e.e.a. niet in overeenstemming met wat (nu) algemeen wordt gewenst. Uiteraard is dat laatste niet uitgesloten, immers, het gaat om een verschijnsel dat op dit moment in alle sectoren van de samenleving zijn arbeidsmoraal ondermijnende uitwerking heeft. Neemt niet weg dat, toen men daarentegen in de discussie eerder dit jaar (?) hoorde dat er voor de agent in de straat werkelijk geen cent meer bij kon, het het geen wonder is dat de arbeidsmoraal van de uitvoerder (niet alleen hier) op een laag peil staat.
Als agent zou ik mijn leven ook niet wagen voor een maandsalaris waarvan de korpschef een avondje gaat stappen.

Op 30 november 2009, 09:06
J.J. Guldemond

Mijn eerste reactie over de declaties was: "DIT KAN ER OOK NOG WEL BIJ".
In een tijd dat alles onzeker is, mensen financiëel worden uitgekleed, politiemensen in de executieve dienst in een maatschappij moeten werken die steeds meer afglijd naar agressie en verruwing voor een salarisis waar menigeen zijn bed niet voor uit komt, is dit nieuws zacht gezegd onwenselijk, laat ik het maar plat zeggen, "asosiaal". De mexicaanse griep wordt gevreest maar de graaicultuur is veel besmettelijker. Dat integriteit in de politietop met een korrel zout wordt genomen was mij al lang bekend. Dat men het uitvoerend personeel op deze wijze minacht is nieuw. Blijkbaar zijn er nog geen grenzen gevonden.

Op 30 november 2009, 09:06
Pepe

Het zijn toch de korpsbeheerders (burgemeesters) die bij zulke onderwerpen een zeer belangrijke rol spelen ?
En what about de vakbonden ? resp. ondernemingsraden (oid): die moeten er toch vanaf hebben geweten !

Op 30 november 2009, 09:07
de gebeten hond

Dit is echt heel erg. Als zelfs de sterke arm van de overheid ziek en verrot is. Blijkbaar mag het wetteloos graaien wat het wil en durft men intern dergelijke schavuiten geen halt toe te roepen, bang voor het eigen boekhoud- of HR-hachie.
Dat moet met echt wortel en tak worden uitgeroeid wil je Zuid Amerikaanse toestanden voorkomen. Niks praten over aanpassen. Net als we bij fatsoenlijke burgers doen, meteen keihard ingrijpen, terugvorderen, liefst ontslaan om deze vieze vlek op het tapijt te reinigen. Er komt geen man/vrouw minder blauw op straat als deze elite het afvalputje ingaat.
En alweer als in de tabakswinkel: grote stelen en kleine stelen. Grote stelen het meest.

Op 30 november 2009, 09:13
Henry

Eerlijk gezegd lijkt dit meer afleiding van de echte topsalarissen. Dit staat nog steeds niet in verhouding tegen de miljoenen van de topbestuurders en de werklui op de vloer die nog maar een paar jaar door moeten met versleten werkschoenen omdat zij zo hard werken voor weinig...
Dat de graaicultuur in de publieke sector ook plaatsvindt is natuurlijk jammer, maar in de zorgsector worden links en rechts ook een paar tonnetjes teveel verdient op jaarbasis. De vraag blijft of de overheid ingrijpt, of passief afwacht tot er een "Nederlandse Revolutie" opkomt.

Op 30 november 2009, 09:44
H. Vrinds

Vijftig jaar geleden leerde onze leraar Engels ons op het gymnasium Engelse spreekwoorden en hun betekenis.
Vele heb ik na vijf decennia niet meer paraat.
Eentje schiet er mij nu spontaan weer te binnen: It takes a thief to catch a thief.

Op 30 november 2009, 09:55
M. Dijkman

Mensen, dit is geen probleem van alleen maar de politie.
Dit is een probleem in de samenleving.
We zitten in het grote vrije markt denken. Woekerwinsten, woekerbonussen etc...
Graaien is geen anomaliteit in deze samenleving, maar regel.
Vooral hoe hoger men de boom ingaat; want immers valt daar meer te graaien.

Op 30 november 2009, 09:56
Wiet ten Doeschate

Veel ophef over..? Waar hebben we het precies over, hoeveel euro per jaar?
Welten kwam naar Amsterdam vanuit Groningen. Ik kan me voorstellen dat je iets moet regelen vanwege de veel hogere woonlasten in de hoofdstad. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld het recente spraakmakende interview met Welten. De minister zal niet blij zijn geweest en zie wat er gebeurt. De vrouwelijke korpschef verdient teveel? De politiek wilde toch per se een vrouw? Nou die laat zien dat ze slim is en weet zich uitstekend te verkopen.
De meest schandalig opmerking die iedere keer de kop opsteekt is die waar men zegt dat een politieagent zijn baan niet naar behoren hoeft uit te voeren voor het schamele salaris dat er voor wordt betaald. Als er al een Zuid Amerikaans risico op de loer ligt wordt het gevoed door dergelijke gedachten.

Op 30 november 2009, 10:32
W.Wilkens

@ Ten Doeschate
Nou, de meest voor de hand liggende gedachte achter zo'n, wat u noemt "schandalige", opmerking is dat, zeker in het beroep van politieagent waar gevaar en levensbedreigende acties aan de orde kunnen zijn, ik mij kan voorstellen dat een agent zich openlijk de vraag stelt voor welk systeem of voor wie hij zijn leven op een bepaald moment riskeert.
Hierop kan natuurlijk eenvoudig het antwoord luiden: de burger, maar dat is nu precies het antwoord dat u, en mogelijk velen met u, kennelijk als vanzelfsprekend aannemen. Toegegeven, uiteraard leidt dit uiteindelijk tot chaos, maar de vraag laat zich dan vervolgens ook stellen wie die heeft gewild en wie haar in stand houdt.
Ik ben het overigens wel met u eens waar het de vergelijking met Zuid-Amerikaans landen betreft. Het begint hier veel op een kolonelsregime te lijken. Veel goud op de pet en veel dubieuze praktijken.

Op 30 november 2009, 11:46
Criticus - NL

In welke (ambtelijke) instantie is het niet zo dat leidinggevenden zichzelf veel salaris en extra's gunnen, terwijl de uitvoerenden er niets bij krijgen of wel met wat minder af kunnen.
Daarom trekt de kwaliteit weg uit dergelijke instanties en blijven de rotte appels zitten.
De laatsten hebben het immers te goed voor zichzelf geregeld.
Binnen de regels!

Op 1 december 2009, 08:27
Ron van Vliet

Politieambtenaren die het niet al te nauw nemen met de normen van fatsoen en integriteit zijn volstrekt ongeloofwaardig en ongeschikt om aan te blijven.
Onbegrijpelijk is ook dat niemand het kennelijk nodig vindt om bestedingen/regelingen te controleren en te toetsen en misbruik aan te pakken!
Hoezo respect voor de politie?????

Op 2 december 2009, 13:03
HMC van Heusen-Smulders

Respect voor de politie, wel degelijk, absoluut! Ik heb het hier dan overigens niet over die enorme aantallen vergadertijgers, beleidsschrijvers, de communicatie"specialisten" die het proberen goed te praten en de overkill aan "managers" die het heel normaal vinden. Ik heb het hier over respect voor de man/vrouw met de pet die de straat wordt opgestuurd met de boodschap: "dit moet je als resultaat halen", resultaat wat de "ver van hun bed" bestuurders hebben bepaald. Die mannen en vrouwen die worden uitgescholden omdat iedereen in Nederland het maar flauw vindt dat hij/zij een bon krijgt bij deze "lichte" overtreding, "ga boeven vangen" is dan ook een vaste kreet. Deze mannen en vrouwen zijn totdat ze misvormd worden door de eigen organisatie gegaan voor een bepaald doel, hebben passie en kiezen bewust voor deze prachtige baan. Inmiddels zijn we wat jaartjes verder en ik zou willen dat mijn man niet zo veranderd was, maar hij moet wel wil hij invulling geven aan zijn ambitie. Soms leg ik een vacature onder zijn neus, want die dikke zestig uur per week, zijn twintig kilo extra en de huidige collegakring met hun praatjes, zijn me zo onderhand een doorn in het oog!

Op 2 december 2009, 22:52

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in