Advertentie
sociaal / Nieuws

Schouten: landelijke bekostiging bewind onwenselijk

Brancheorganisaties zien de financieringssystematiek graag aangepast, maar dat gaat niet gebeuren.

23 april 2024
Schulden shutterstock
Shutterstock

Demissionair minister Schouten vindt het geen goed idee om de financiering van schuldenbewind weg te halen uit de bijzondere bijstand en bij het rijk neer te leggen. Dat schrijft zij in een kabinetsreactie op een onderzoek door SEO. De brancheorganisaties voor bewindvoerders zouden wel graag zien dat het rijk die stap zet.

Teammanager HR services a.i.

JS Consultancy
Teammanager HR services a.i.

Projectleider Civiel

Certus Groep in opdracht van Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Projectleider Civiel

Bijzondere bijstand

Op dit moment moeten inwoners zelf de kosten voor bewind dragen, behalve als zij daarvoor geen geld hebben. Dan kan aanspraak worden gemaakt op de bijzondere bijstand. In de praktijk is dat vaak zo, omdat iemand met problematische schulden in de regel onvoldoende middelen heeft om het bewind zelf te bekostigen.

Brancheorganisaties

Brancheorganisaties NBBI en Horus zouden graag zien dat de bekostiging niet via gemeenten gaat, maar direct via het rijk. Gemeenten willen steeds meer regie over het bewind, zeggen zij. Dat holt de wettelijke positie van de rechtbank uit. ‘Goede  samenwerking tussen kantonrechters, gemeenten en bewindvoerders biedt daarvoor meer zekerheid dan getouwtrek om macht, zeggenschap en financieel belang.’

Knelpunten

Maar Schouten voelt er weinig voor om de financiering weg te halen bij gemeenten. In een brief aan de Kamer schrijft ze dat, hoewel de huidige systematiek knelpunten heeft, directe bekostiging door het rijk niet wenselijk is. Gemeenten ervaren nu dat ze de financiële lasten dragen voor een maatregel waar ze weinig invloed op hebben. Maar het volledig wegnemen van de lokale stimulans om samen te werken met bewindvoerders acht Schouten dan weer te ingrijpend.

Betrokkenheid

Doordat gemeenten nu financieel betrokken zijn bij schuldbewind voelen zij met andere woorden ook de drang om constructief mee te werken. ‘De huidige financieringssystematiek zorgt voor een financieel belang voor gemeenten om samenwerking met bewindvoerders op te zoeken. Deze financiële omstandigheid stimuleert gemeenten ook om lichtere alternatieven aan te bieden voor beschermingsbewind.’

Vroegsignalering

Schouten erkent dat er daarmee geen oplossing is voor de huidige problemen met het financieringsstelsel. In plaats van die systematiek veranderen wil Schouten verder inzetten om vroegsignalering. Tevens wil ze laten onderzoeken of de duur van een schuldenbewind kan worden ingekort, en of het wenselijk is dat gemeenten een extra compensatie krijgen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is onterecht dat Gemeenten via bijondere bijstand met een deel van de kosten van het schuldenbewind worden opgezadeld. Deze kosten (inclusief personeelskosten) behoren voor 100% ten laste van het Rijk te komen.
Advertentie