Overslaan en naar de inhoud gaan

Brabant waarschuwt voor doden door ambulancewet

Minister Klink onderkent onvoldoende de gevaren rond de invoering van de nieuwe Wet ambulancezorg, meent de provincie Noord-Brabant.

Waarborgen
Door de nieuwe wet, die per 1 januari van kracht wordt, krijgen regio’s mogelijk een nieuwe ambulancedienst - zonder dat er voldoende waarborgen zijn dat die overgang goed geregeld is. Noord-Brabant wijst erop dat ‘fouten of knelpunten’ bij de implementatie grote gevolgen zullen hebben ‘met in het ergste geval doden tot gevolg’.

 

Toetsing
Het provinciebestuur van Noord-Brabant maakt zich grote zorgen over invoering van de nieuwe wet. Het programma van eisen, zou op meerdere punten moeten worden aangepast. Zo zou een toetsingscriteria moeten worden toegevoegd ‘om na te gaan of de door de vergunningaanvrager geplande implementatie als realistisch kan worden aangemerkt’.

 

Rittenregistratie
Op het punt van de rittenregistratie zou een minimumeis moeten worden opgenomen, gebaseerd op de richtlijnen van Ambulancezorg Nederland. ‘Zonder een gestandaardiseerde rittenregistratie is het niet mogelijk de aanrijdtijden goed met elkaar te vergelijken,’ schrijft gedeputeerde staten. Niet alleen Noord-Brabant, maar ‘de provincies’ zouden volgens de brief aandringen op zo’n minimumeis voor goede rittenregistratie.

 

Falende hulpverlening
Ook wijst Brabant erop dat er minder sanctiemogelijkheden komen bij falende hulpverlening, dan in het huidige systeem. Nu hebben zorgverzekeraars grip op de kwaliteit van de hulpverlening, doordat zij afspraken maken met de zorgaanbieders over de ‘productie- en prestatie-indicatoren’ en budgettaire sancties daaraan verbinden. In het nieuwe systeem zijn er eenmalige concessies waardoor de sanctiemogelijkheden afnemen. De kans op falende hulpverlening neemt toe omdat volgens de provincie in de praktijk blijkt dat het moeilijk is om vacatures voor ambulancepersoneel in te vullen. Als door de veranderingen er een bovenmatig verloop is, dreigen er ‘gevolgen voor de continuïteit van de hulpverlening’.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Regiovertegenwoordiger
Brabant pleit ook voor een regiovertegenwoordiger bij de beoordeling van vergunningaanvragen. Omdat in sommige gebieden extra rekening gehouden moet worden met ’de natuurlijke omgeving’, zoals rivieren, meren, eilanden en uitgestrektheid, zou een regiovertegenwoordiger als expert kunnen optreden om te beoordelen of er in voldoende mate rekening gehouden is met de ruimtelijke omstandigheden.

 

Slechte voorlichting
De provincie vindt het 'onvoldoende' als de nieuwe wet en haar consequenties alleen via de website van het ministerie van volksgezondheid worden gecommuniceerd. Zij wijst er fijntjes op dat ‘de uitvoering van de ambulancezorg een gevoelig punt is in Nederland, zowel voor burgers als voor gemeenten’.

 

Het ministerie had nog geen inhoudelijke reactie op de brief.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder

De provincie zou veel krachtdadiger meoten optreden tegen de haarden van Q-koorts.
En de overmatige luchtvervuiling met PAK's door open haarden.
Maar de provincie weigert de beschikbare apparatuur in te zetten hoe de brabantse houtkachel stokers hun buren uitmoorden

Op 28 oktober 2009, 12:38

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in