Hulpverleners zijn bang dat de kwaliteit van de jeugdzorg de komende jaren achteruit gaat, als deze van Rijk en provincies overgaat naar de gemeenten. Veel specialistische zorg zal dan verloren gaan en tussen gemeenten ontstaan kwaliteitsverschillen op dit terrein.
Werknemers vrezen voor kwaliteit jeugdzorg
Een ruime meerderheid van 86 procent verwacht dat de gemeenten vooral naar de prijs van de zorg voor de meest kwetsbare kinderen zullen…
Prijs van de zorg
Dat komt naar voren uit een dinsdag gepubliceerde enquête van Abvakabo onder ruim 1200 werknemers in de jeugdzorg . Van de ondervraagden verwacht een ruime meerderheid van 86 procent dat de gemeenten vooral naar de prijs van de zorg voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland zullen kijken in plaats van naar de kwaliteit.
Gemeenten nog niet klaar
Verder meent 79 procent dat gemeenten in 2015 nog niet klaar zijn voor de verandering, als de plannen van het kabinet doorgaan. Ook de eigen organisaties zijn er nog niet aan toe, denkt meer dan de helft.
Onwenselijk
Voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV vindt de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten onwenselijk. ,,Als hiertoe toch wordt besloten dan moet dit zorgvuldig gebeuren.'' Ook verwerpt zij de beleidsvrijheid die gemeenten zouden krijgen. ,,Dat betekent dat ze zelf kunnen bepalen welke zorg gezinnen in hun gemeente krijgen. De rijkdom van een gemeente zal hierin bepalend zijn.''
Administratieve rompslomp
Van de ondervraagden vreest driekwart bovendien voor de eigen baan door de veranderingen. Ook verwachten velen meer administratieve rompslomp. De vakorganisatie wil voorkomen dat de werknemers in de jeugdzorg net als bij de thuiszorg, de dupe worden van aanbestedingen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is op deze site al veel vaker betoogd, maar met de kwaliteit van de Nederlandse jeugdzorg is heel veel mis. Dus veel slechter kan het eigenlijk niet.
Ik denk dat de hulpverleners zich meer zorgen maken om het behoud van de eigen baan, dan om de kwaliteit.
Ook een veel voorkomend misverstand is dat jeugdzorg zich alleen bezig houdt met de meest kwetsbare kinderen. Deden ze dat maar, want dan zouden veel gezinnen met relatief kleine problemen met rust worden gelaten. Jeugdzorg zou eerst moeten kijken, wat er mogelijk is in de eigen omgeving en dan eventueel pas ingrijpen.
Een voordeel van de transitie kan zijn dat de jeugdzorg voortaan beperkt wordt tot de kinderen die het echt nodig hebben en dat de lichte gevallen worden aangezet om hun problemen (met hulp van hun netwerk) zelf op te lossen.
Ik verbaas mij over dit artikel. Niet over het feit dat de Abva Kabo tegen is. Dat gebeurd wel vaker. Wel over het feit dat de zorgen niet onderbouwd worden. Er wordt verwacht dat de gemeenten op de zorg gaan bezuinigen. Waarop is dit gebaseerd? En is dit meer als wat het rijk anders gedaan zou hebben?
Waar is de opvatting op gebaseerd dat de gemeenten vooral naar de prijs zullen kijken en niet naar de kwaliteit? Kortom het is kretologie.