Overslaan en naar de inhoud gaan

NVVK verbaasd om minder aanmeldingen

Het aantal aanmeldingen bij schuldhulpverleners daalde in 2018 met ongeveer 8,5 procent naar 86.200, meldt de NVVK in haar jaarcijfers. De…

Het aantal aanmeldingen bij schuldhulpverleners daalde in 2018 met ongeveer 8,5 procent naar 86.200, meldt de NVVK in haar jaarcijfers. De vereniging van schuldhulpverleners en sociale kredietbanken vindt dat de daling vooral laat zien dat de toegang nog laagdrempeliger moet zijn.

‘Effect inspanningen nog niet terug te zien’

Een woordvoerder van de NVVK zegt dat hij de cijfers verrassend vindt. ‘De effecten van de hoogconjunctuur zouden nog niet sterk merkbaar moeten zijn, aangezien de gemiddelde klant zich pas meldt als hij of zij al 5 jaar in de problemen zit. Volgens een schatting van het Nibud hebben 750.000 Nederlanders problematische schulden, en volgens onze schatting krijgen er 250.000 een vorm van schuldhulpverlening of bewindvoering. Het aantal aanmeldingen zou dus nog niet moeten teruglopen. We spannen ons met alle betrokken partijen in om de toegang laagdrempeliger te maken, maar daarvan zien we de effecten in elk geval nog niet terug in 2018.’

Duurt te lang

Wel meldden volgens de woordvoerder meer mensen met schuldenproblemen zich bij wijkteams. In totaal 11.000 in 2018. ‘Daarbij hebben wij wel een punt van zorg’, zegt de NVVK-woordvoerder. ‘Als een wijkteam zonder specialistische kennis zich met een ingewikkelde casus gaat bemoeien, kan het te lang duren waardoor de problemen verergeren. Wijkteams moeten goed kunnen bepalen wanneer een dossier hen de pet te boven gaat en er specialistische hulp nodig is.’

 

‘Valkuil van de zelfredzaamheid’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De gemiddelde schuld steeg in 2018 van 42.100 naar 43.300 euro. Daarbij zitten flinke verschillen tussen particulieren en ondernemers. De gemiddelde schuld van een particulier bedroeg zo’n 38.000 euro terwijl een ondernemer met schulden gemiddeld 105.000 euro heeft uitstaan. Volgens de NVVK bestaat het leeuwendeel van haar klantenbestand uit alleenstaande, laagopgeleide, werkloze mannen van tussen de 26 en 45 jaar oud. ‘Een kwetsbare groep die in de valkuil van de zelfredzaamheid dondert en het slachtoffer is van een samenleving die alleen maar ingewikkelder wordt’, aldus NVVK-voorzitter Marco Florijn. Van de klanten van NVVK-leden was vorig jaar maar liefst 27 procent laaggeletterd. 19 procent had een verstandelijke beperking en 18 procent had last van geestelijke gezondheidsproblemen.

Zelfs vooruitstrevende gemeenten nog hoog op ranglijst

Het gemiddeld aantal schuldeisers, dat al jaren rond de 14 bungelt, steeg afgelopen jaar van 13 naar 14. Gemeenten staan nog altijd hoog in het ranglijstje van schuldeisers. ‘Helaas zien wij daarbij dat we zelfs gemeenten die zich voorstaan op een vooruitstrevend schulden- en armoedebeleid consequent in de top 5 van meest voorkomende schuldeisers blijven terugzien’, zegt de NVVK-woordvoerder daarover. ‘Dat geldt in elk geval voor de grote steden. Daar zie je nog teveel afstand tussen de uitvoerders van de schuldhulpverlening en de afdelingen die schulden innen. Dan werk je jezelf tegen als gemeente.’ De schuldeisers-top drie werd afgelopen jaar aangevoerd door incassobureaus, gevolgd door de Belastingdienst en zorgverzekeraars.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in