Net als scholieren
Met ingang van het schooljaar 2011- 2012 moeten middelbare scholieren zulke stages lopen van jaarlijks 48 tot 72 uur, afhankelijk van het schooltype. Volgens Sterk zou het een goede zaak zijn als nieuwe Nederlanders dat ook gaan doen als onderdeel van hun inburgeringscursus. Ze zouden stage kunnen gaan lopen bij buurthuizen, sportverenigingen of religieuze instellingen. De stage zou kunnen worden uitgesmeerd over de hele inburgeringscursus en niet beperkt moeten blijven tot een korte periode van bijvoorbeeld een week.
Vrijwilligerswerk
Sterk ziet het als een manier om allochtonen beter te integreren in de Nederlandse samenleving. Ze zei het daarnaast jammer te vinden dat voor nieuwe Nederlanders vrijwilligerswerk niet vanzelfsprekend is, zoals dat wel het geval is voor veel Nederlanders.
CDA: verplichte maatschappelijke stage inburgeraars
Het CDA in de Tweede Kamer pleit voor verplichte maatschappelijke stages voor inburgeraars. Fractiewoordvoerster Mirjam Sterk lanceerde het…
VluchtelingenWerk positief
VluchtelingenWerk Nederland ziet wel wat in het voorstel. Het is vaak lastig voor vluchtelingen om een goede stageplek of baan te vinden. Dus iedere kans die hun wordt geboden om bij de samenleving aan te haken, is van harte welkom, liet een woordvoerster weten. De organisatie hoopt wel dat er meer mogelijkheden komen dan werkervaring opdoen bij buurthuis, sportvereniging of religieuze instelling.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Helemaal mee eens. dit geldt overigens ook voor autochtone NL-ers.
leren en werken verdorie. de kost verdienen, niet als een lamzak, "profiteur" van alle sociale voorzieningen genieten.Overigens ben ik geen CDA aanhanger.
Beter laat dan nooit en voor iedereen tot zover polsstok qua gezondheid en omstandigheden toelaten.
In wijken aanbod en vraag zien te bundelen.
Hoeveel mensen konden bijvoorbeeld hun scootmobielen met de sneeuw en vorst uit hun schuurtjes halen en naar de straat rijden. Of boodschappen doen. Of als grofvuil komt een kapotte koelkast of wasmachine buiten zetten.Of de afvalbakken aan de straat zetten.
Gemeenten kennen wel van die vrijwilligerssteunpunten, maar vaak meer voor begeleiding naar dokter of zo. Niet genoeg voor technische of zware klussen, als mensen weinig inkomen hebben.
Wel is het een treurige zaak dat na zoveel jaren pas dit als een idee komt uit de Tweede Kamer. Het illustreert de kloof tussen Tweede Kamer en de huiskamer, want die laatste had e.e.a. al veel langer door!
Zolang ons maatschappelijk bestel er nog steeds uit bestaat dat het ene (steeds kleiner wordende) deel van de bevolking er flink tegen aan moet om het andere (steeds grotere) deel in het levensonderhoud of zorgbehoefte te voorzien lijkt mij een genoegdoening in de vorm van een of andere activiteit in het kader van het breed maatschappelijk nut zonder meer op zijn plaats.
Overigens zou het echter mijn voorkeur hebben een situatie te verkrijgen waarin het uitgangspunt wordt gehanteerd dat iedereen primair zijn eigen broek ophoudt en verantwoordelijkheid draagt voor zijn eigen keuzen. Dan heb je helemaal geen maatschappelijke stages oid nodig, maar is iedereen vooral bezig om voor zichzelf en de zijnen te zorgen zonder zich druk te hoeven maken over de staatsdiefstal in de vorm van allerlei louche fiscale maatregelen ten bate van de zgn collectieve solidariteit.