Advertentie
sociaal / Nieuws

Niemand hoefde buiten te slapen in Ter Apel

Vanaf vrijdagavond hoeft niemand in Ter Apel meer buiten te slapen, beloofde staatssecretaris Van der Burg. Dat is sindsdien ook gelukt.

ANP
10 september 2022
Asiel Ter Apel
Asielzoekers worden van hot naar her gestuurd omdat AZC Ter Apel vol zit. Marcel van den Bergh/ANP

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hoefde in de nacht van vrijdag op zaterdag niemand buiten te slapen. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is het gelukt om mensen onder te brengen in Stadskanaal, Haren en in Ter Apel zelf. Het ging in totaal om een groep van tussen de 400 en 500 mensen. Ook in de nacht van zaterdag op zondag hoefde niemand buiten te slapen.

Kunst- en vliegwerk

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) had vrijdagavond beloofd dat er met ingang van die dag niemand meer buiten hoefde te slapen. Dat lijkt gelukt, meldt het COA zaterdagochtend. 'Met veel kunst- en vliegwerk', stelt een woordvoerster. Asielzoekers slapen al maanden buiten in Ter Apel. Een deel van de vluchtelingen wil dicht bij het aanmeldcentrum blijven om op tijd te zijn voor hun identificatie en registratie. Door alle drukte verloor het COA het zicht op de aanmeldingen.

Zoutkamp open

Zaterdag is in het Groningse Zoutkamp een noodopvanglocatie opengegaan voor asielzoekers die nog niet terechtkunnen in Ter Apel. Daar kunnen mensen wachten tot ze naar het aanmeldcentrum kunnen en de procedure kunnen ingaan. De Willem Lodewijk van Nassaukazerne ligt een stuk boven het dorp in de gemeente Het Hogeland en ongeveer 100 kilometer van Ter Apel. Op de kazerne in Zoutkamp kunnen maximaal zevenhonderd mensen worden opgevangen. Volgens het COA zijn er zaterdag 258 mensen naar deze nieuwe 'wachtkamer' gebracht. Zondag zullen naar verwachting nog eens zo'n tweehonderd mensen vanuit Ter Apel volgen. Daarmee zal het aantal mensen in de opvang op een terrein van Defensie in de Marnewaard uitkomen op ongeveer 450.

Goes

De gemeente Goes maakte vrijdag bekend tijdelijk maximaal vierhonderd extra asielzoekers op te vangen in de Zeelandhallen. Hiermee ging de gemeente in op een dringend verzoek van Van der Burg om het aanmeldcentrum bij Ter Apel te ontlasten. Zaterdag zijn 125 asielzoekers naar Goes gebracht, 58 mensen konden terecht in de noodopvanglocatie in Stadskanaal. Zo heeft ook in de in de nacht van zaterdag op zondag niemand  bij het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten hoeven te slapen. In totaal zijn 441 mensen overgebracht naar opvanglocaties in andere delen van het land. 

Niet goed gegaan

Zondag werd ook bekend dat het ministerie van Justitie en Veiligheid excuses heeft aangeboden aan de Stichting INLIA omdat geen gebruik is gemaakt van hulp bij de opvang van asielzoekers. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie na onderzoek van onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV. Pointer meldt dat INLIA sinds juni bij herhaling heeft aangeboden kinderen en andere kwetsbaren op te vangen, maar het ministerie ging daar niet op in. 'Dit is gewoon niet goed gegaan', zegt het ministerie.

Excuses

'We hadden bedden gereserveerd in kerken rond Ter Apel, maar daar is geen gebruik van gemaakt', zegt John van Tilborg tegenover Pointer. 'Het ministerie heeft daar later excuses voor aangeboden, want er lagen zwangere vrouwen en kinderen buiten.' Het ministerie erkent dat er in 'een uitzonderlijke situatie onder stoom en kokend water' dingen zijn misgegaan. Hoeveel mensen buiten nodeloos buiten hebben geslapen doordat het aanbod van de stichting is afgeslagen, zegt het ministerie niet te kunnen vaststellen. Inmiddels zou de samenwerking met INLIA wel goed verlopen. 

Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen is zondag gestopt met het verlenen van medische hulp in Ter Apel. Sinds 25 augustus heeft de organisatie 449 medische en 203 psychologische consulten verleend aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel en mensen in de sporthal op het terrein. Het was voor het eerst in het vijftigjarig bestaan dat Artsen zonder Grenzen medische hulp verleende in Nederland.

'Niemand deed iets'

Volgens directeur voor AzG Nederland Judith Sargentini wees voor de medische hulp voor deze mensen iedereen naar elkaar, maar deed niemand iets. 'Ook wanneer asielzoekers niet gehuisvest kunnen worden in bestaande opvanglocaties hebben zij het recht op medische zorg. Buiten het hek betekent niet buiten de wet', zegt zij. 'Toen we aankwamen viel het ons op dat mensen lange tijd verstoken waren van gezondheidszorg. We hebben zelfs meerdere keren levensreddende hulp moeten verlenen. Die noodsituatie is gelukkig voorbij', vertelt noodhulpcoördinator bij AzG Karel Hendriks.

Vinger aan de pols

Nu worden asielzoekers naar Zoutkamp worden overgebracht en is de capaciteit voor het leveren van medische zorg toegenomen. Naast de GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) is een andere organisatie ingeschakeld voor het regelen hiervan, geeft de AzG-directeur aan. 'Wij zijn er niet om de overheid te vervangen. Dit is het moment om er weer uit te stappen.' Wel houdt de medische noodhulporganisatie nog een vinger aan de pols, zegt Sargentini. De Nederlandse overheid wordt door de organisatie met klem opgeroepen de situatie niet opnieuw te laten escaleren. 'Ik hoop dat we dit niet weer hoeven te doen, dit is een goed georganiseerd land, met een goede medische standaard.' (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
De emoties ontstaan pas als de mensen bij ons in Nederland zijn. Het vluchtelingenvraagstuk moet rationeel worden benaderd en niet op basis van emoties. Tegenover elke ASIELZOEKER zich in Ter Apel meldt, staan 80 miljoen ECHTE VLUCHTELINGEN. 40% krijgt gemiddeld een status van degenen die zich in Ter Apel melden. Daarvan zal een groot deel ook onterecht zijn. Van alle Somaliërs aan wie wij een status toekenden, waarvan 80% op basis van het algemeen pardon, is bekend dat meer dan 90% zich al een half jaar veilig in Kenia bevond alvorens het vliegtuig te nemen. Echte vluchtelingen kan je zo uit kampen halen. Mensen die dood gaan van de honger kan je ook overal ophalen. Dit land en ook de leden van verenigingen van politieke partijen, redeneren vanuit emotie en (in bredere zin) vanuit ideologie. Landelijke politici heb ik iets hoger zitten. Helaas worden zij afgeremd door de emotionele mensen in de partijverenigingen en partijbesturen die Oh Oh Oh schande schande schande roepen. Maar je hoort ze nauwelijks over die twee miljoen kinderen in Jemen die NU dood gaan van de honger. Zo geven we al decennia land bakken met geld uit aan de verkeerde mensen. Aan Somaliërs die in Kenia konden sparen voor het vliegtuig naar Nederland. Aan Oegandezen die zich voordoen als homo. Zelfs aan oorlogsmisdadigers. En dat allemaal vanwege de grote ideologische waas.
Nico Bos
Laten we maar gewoon eerlijk zijn, deze situatie is/was m.i. vooral strategisch bedoeld om ter Apel (lees Nederland) voor mensensmokkelaars en internationale media even op de kaart te zetten als ongewenst eindstation in een (vergeefse) poging deze eindeloze stroom vluchtelingen en gelukszoekers te keren.
Advertentie