Advertentie
sociaal / Nieuws

COA: asielzoekers Ter Apel sliepen in wachtruimte IND

Vorig jaar zomer moesten asielzoekers wegens ruimtegebrek buiten slapen.

ANP
14 oktober 2023
ANP Ter Apel
ANP/Vincent Jannink

Vanwege grote drukte in het azc in Ter Apel hebben afgelopen week meerdere mensen op een matras of stoel geslapen in de wachtruimte van de IND. De ruimte is ‘ingezet om alle asielzoekers een plek te geven. Er was niet direct voor iedereen een bed beschikbaar’, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdag. Er zijn ‘dringend extra opvangplekken nodig’, aldus de dienst op de website.

Teammanager Participatie

Latentis in opdracht van Gemeente Zutphen
Teammanager Participatie

Financieel Teamleider

Latentis in opdracht van Provalu
Financieel Teamleider

‘We zitten nog steeds rond de maximale capaciteit in Ter Apel.’ Veel mensen melden zich laat op de avond of in de nacht. ‘De druk op de asielopvang is onverminderd hoog. De opening van de locatie in Biddinghuizen gaat ons tijdelijk helpen, maar niet direct, omdat we daar alleen geleidelijk mensen naar door kunnen plaatsen.’ Vorig jaar zomer moesten asielzoekers wegens ruimtegebrek buiten slapen.

Spreidingswet

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met de zogenoemde spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten. Vorige week tekende zich die meerderheid al af, na een tweedaags debat over de politiek gevoelige wet. Het is echter uiterst onzeker of de wet van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) het in de Eerste Kamer gaat halen.

Hoge nood

Vorige week deed de staatssecretaris een dringende oproep aan provincies en gemeenten om extra opvangplekken te regelen voor asielzoekers. In reactie op het bericht van het COA verwijst zijn woordvoerder naar de brief die de bewindsman hierover heeft geschreven, met de oproep om dit jaar nog 8400 extra plekken te regelen. Vooral voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen is ‘de nood hoog’, volgens Van der Burg. Hij vindt dat met name Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant te weinig doen om mensen op te vangen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Laten we ons in eerste instantie druk maken over Jemen, waar 200.000 kinderen ernstige honger lijden. Als we daar nu eens het asiel loket van Ter Apel naar verplaatsen, dan hebben we zo honderdduizenden mensen die aan alle voorwaarden van het VN Vluchtelingenverdrag voldoen. Maar dat doen we natuurlijk niet.
Advertentie