Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer stemt in met spreidingswet

Het is onzeker of het wetsvoorstel nog voor de Tweede Kamerverkiezingen in de senaat wordt behandeld.

Minderjarige asielzoekers
Asielzoekers bij een opvanglocatie van het COA − ANP - Roger Dohmen

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten. Vorige week tekende zich die meerderheid al af, na een tweedaags debat over de politiek gevoelige wet. Het is echter uiterst onzeker of de wet van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) het in de Eerste Kamer gaat halen.

Daar zijn nu 37 senatoren tegen en 36 voor. Het standpunt van eenpitters 50Plus en OPNL is straks doorslaggevend. Beide fracties hebben nog geen standpunt bepaald, laten zij desgevraagd aan het ANP weten.

Verkiezingen

Het is daarnaast niet zeker of het wetsvoorstel nog voor de verkiezingen van de Tweede Kamer in de senaat wordt behandeld. Als dat niet gebeurt, ligt het voor de hand dat de opvang van asielzoekers een belangrijk onderhandelingspunt zal worden bij de formatie van een nieuw kabinet.

Ter Apel

Als de wet wél in de Eerste Kamer wordt behandeld en aangenomen, zal het nog een jaar duren voordat de wet effect zal hebben. De laatste weken is het weer ontzettend druk bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. Met veel moeite kunnen nieuwe asielzoekers ergens in het land worden opgevangen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Dringend beroep

Van der Burg heeft recent tot tweemaal toe een dringend beroep op gemeenten gedaan om snel opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Nog dit jaar zijn 8400 extra opvangplekken nodig, zei hij vrijdag.

Dwangelement

PVV en JA21 (tegenstanders van de wet) probeerden via moties alsnog het dwangelement uit de wet te halen. Als gemeenten blijven weigeren asielzoekers op te vangen, worden zij volgens de wet daartoe verplicht. De motie werd verworpen. Ook een motie om een asielstop in te voeren, haalde het niet.

Mobiele telefoons

Een aantal moties dat het asielbeleid iets strenger maakt, kreeg wel steun, zoals een motie van CDA en VVD om de opvang van kansarme asielzoekers te versoberen. De Kamer steunde ook de motie van VVD en CDA om vast te leggen dat mobiele telefoons van asielzoekers mogen worden uitgelezen om het asielrelaas te toetsen. De Kamer wil ook dat het kabinet een einde maakt aan het schriftelijk horen van kansrijke asielzoekers. Er moet altijd een fysiek verhoor plaatsvinden.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Alleenstaande mannen

Gemeenten mogen wat de Kamer betreft geen eisen meer stellen aan welke mensen zij wel en niet opvangen. Sommige gemeenten willen bijvoorbeeld wel gezinnen, maar geen alleenstaande mannen opvangen. Een motie van D66 en GroenLinks-PvdA kreeg voldoende steun.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

Een oplossing kan zijn om aan deze wetgeving een variabel quotum te verbinden, dat alleen in overleg met de Tweede Kamer kan worden aangepast.

Op 11 oktober 2023, 11:39

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in