Advertentie
sociaal / Nieuws

Kwetsbare Arnhemmers krijgen voorrang bij huishoudelijke hulp

Binnen de sociale wijkteams komt één centraal loket dat gaat beoordelen wie er als eerste aan de beurt is.

28 juli 2022
Een huishoudelijke hulp haalt een wisser over het raam, op de achtergrond zie je de bewoner van het huis een oudere dame.
ANP

De gemeente Arnhem geeft de meest kwetsbare inwoners vanaf september voorrang bij huishoudelijke hulp. Door personeelstekorten belandt deze doelgroep nu vaak op een wachtlijst.

Wachtlijst

Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de 5 procent meest kwetsbare inwoners van Arnhem als eerste aan de beurt zijn voor huishoudelijke hulp. De overige 95 procent komt op een wachtlijst te staan - die zal op chronologische volgorde worden afgewerkt. Dit meldt het college in een brief van van 19 juli aan de gemeenteraad.

Problemen

Sinds zomer 2021 ontvangt de gemeente Arnhem steeds meer signalen - van wijkteams en zorgaanbieders – dat er onvoldoende personeel is om iedereen die daar recht op heeft huishoudelijke hulp te bieden. Ook de meest kwetsbare inwoners, die zonder deze ondersteuning in grote problemen komen, belanden op dit moment op een wachtlijst. Het gaat onder meer om alleenstaande kwetsbare ouderen zonder sociaal netwerk en mensen met een ernstige beperking met jonge kinderen.

21 aanbieders

Binnen de sociale wijkteams komt één centraal loket dat gaat beoordelen wie er wel of geen voorrang krijgt. Nu moeten inwoners die een beroep willen doen op de zogeheten 'algemene voorziening huishoudelijke ondersteuning' zelf telefonisch contact opnemen met één van de in totaal 21 zorgaanbieders die actief zijn in de centrumgemeente. Die beoordeelt vervolgens of de beller recht heeft op huishoudelijke hulp.

Buiten de boot

Aanbieders geven aan dat een goede beoordeling op deze manier erg lastig is, aldus het college. Zij hebben de indruk dat juist de mensen die de huishoudelijke hulp het hardst nodig hebben, nu buiten de boot vallen. Selectie door de wijkteams moet hier verandering in gaan brengen. Aanvragen voor zogeheten 'Wmo-maatwerkvoorzieningen' lopen nu al via de wijkteams.  

Niet ingehaald

De problemen als gevolg van de personeelstekorten zijn tijdens deze vakantieperiode extra groot. In een recente brief laat de gemeente Arnhem inwoners die nu al huishoudelijke hulp ontvangen weten dat dit voor hen grote gevolgen kan hebben. Mogelijk krijgen zij - in het geval van verlof of ziekte - tijdelijk hulp van een andere zorgverlener. Of helemaal geen hulp. ‘De gemiste ondersteuning kan niet altijd worden ingehaald’, aldus de brief van 15 juni.

Schrijnende gevallen

Voor schrijnende gevallen kunnen wijkteams een contactpersoon bij de gemeente Arnhem deze zomer verzoeken om ‘binnen 24 uur’ huishoudelijke hulp te regelen. Het probleem van personeelstekorten bij de huishoudelijke hulp speelt op dit moment in veel gemeenten, op meerdere plekken zijn wachtlijsten ontstaan. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie