Arme AOW-ers weten bijstand goed te vinden
Een op de drie arme gepensioneerden met een onvolledige AOW maakt geen gebruik aanvullende bijstand. Dat is veel minder dan bleek uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Het SCP constateerde vorig jaar dat zeventig procent van de AOW’ers geen gebruik maakt van aanvullende bijstand, hoewel ze daar gezien hun inkomen wel recht op hebben. Dat percentage blijkt echter aanzienlijk lager.
De nieuwe onderzoeksgegevens zijn afkomstig van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB voert voor inmiddels voor 100 gemeenten de aanvullende bijstand uit. Mensen met een onvolledige AOW hoeven straks niet meer hun hand op te houden bij hun gemeente, omdat de SVB de aanvullende bijstand gaat regelen en uitkeren.
De SVB zal hen in de toekomst op het moment van aanvraag gelijk attenderen op de mogelijkheid om gebruik te maken van deze regeling. Degenen die hier gebruik van maken, zullen de uitkering dan tegelijkertijd met het AOW-pensioen ontvangen.
In Nederland bouwen mensen tussen hun 15de en 65ste levensjaar AOW op. Met name allochtonen die zich op latere leeftijd in Nederland vestigen, zitten na hun 65ste met een AOW-gat.
Voor ieder jaar dat iemand buiten Nederland woont, ontvangt diegene 2 procent minder AOW. Eind vorig jaar ontving één op de zes gepensioneerden een onvolledige AOW. Het gaat om 425 duizend mensen.
De meesten hebben voldoende aanvullend pensioen opgebouwd om boven het sociaal minimum uit te komen, maar iets meer dan een kwart (26 procent) heeft dat niet. Zij hebben recht op aanvullende bijstand. Uit het SVB-onderzoek blijkt dat een op de drie van hen geen gebruik maakt van dit recht.
Nederlanders maken veel minder vaak gebruik van aanvullende bijstand dan Marokkanen. Opvallend is het verschil tussen Marokkanen en Turken: van de eerste groep maakt 90 procent gebruik van aanvullende bijstand, van de tweede slechts de helft.
Het hoge potentiële niet-gebruik onder AOW’ers met een Nederlandse afkomst, is volgens de SVB mogelijk te verklaren doordat deze groep waarschijnlijk relatief veel vroegere grensarbeiders bevat, die ook een Duits of Belgisch pensioen ontvangen. In dit geval bestaat er geen recht op aanvullende bijstand.
Lees ook:
'Overheid vaak inefficiënt en onrechtvaardig' (27/05/2008)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.