In het enorme decentralisatieproces waarbij gemeenten verantwoordelijk worden voor de zorg, heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) opnieuw een hobbel genomen. Het gaat om de steun aan kwetsbare groepen zoals gehandicapten om te zorgen dat ze zelfstandig kunnen blijven functioneren. Hier gaat ruim 178 miljoen euro in om.
Van Rijn maakt afspraken over steun aan gehandicapten
Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en MEE gaat Van Rijn nog voor 1 mei afspraken maken om de continuïteit van de steun te…
Kortstondige hulp
Van Rijn heeft afspraken gemaakt met de gemeenten en MEE Nederland, schreef hij aan de Tweede Kamer dinsdag. MEE zorgt momenteel voor de ondersteuning. Het gaat dan om kortstondige hulp aan mensen met een beperking en hun naaste omgeving. De 22 regionale organisaties van MEE geven kosteloos hulp bij de aanvraag van subsidies, het vinden van de juiste woonvorm of helpen mensen bij de re-integratie op de werkvloer.
Extra kosten vermijden
Vanaf 1 januari volgend jaar moeten de gemeenten deze taken overnemen. Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en MEE gaat Van Rijn nog voor 1 mei afspraken maken om de continuïteit van de steun te waarborgen in het nieuwe jaar. Verder gaan gemeenten samenwerken om tot langdurige, regionale afspraken te komen. Zo moeten extra kosten worden vermeden en moet expertise behouden blijven.
Zelf steun verzorgen
Gemeenten kunnen straks zelf steun aan kwetsbare groepen gaan verzorgen of een nieuwe instelling hiervoor inhuren. Maar in de praktijk zal het er waarschijnlijk op neerkomen dat zij MEE gaan inhuren om deze taken te blijven doen. In 2012 ondersteunde MEE ruim 101.000 mensen. Er werken bij deze onafhankelijke organisatie meer dan 3500 mensen verdeeld over ongeveer 70 locaties.
Reacties
,,Ik ben blij om te zien dat alle betrokken partijen met deze afspraken hun verantwoordelijkheid nemen'', aldus voorzitter Jantine Kriens van de directieraad van de VNG. Ook directeur Jan de Vries van MEE Nederland is tevreden. Voor hem is belangrijk dat de continuïteit van de ondersteuning wordt geborgd. ,,Met deze afspraken wordt de basis gelegd om daar lokaal en regionaal inhoud aan te geven.''
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Voorop gesteld: goed dat voor kwetsbare groepen goede afspraken worden gemaakt. Maar......welke beleidsvrijheid hebben gemeenten zolangzamerhand nog? Alles wordt dichtgetimmmerd. Bureau Jeugdzorg, MEE, bekostigingsafspraken huisvesting overnemen etc.
VWs heeft zelf nog nooit binnen de begroting gewerkt. Gemeenten moeten dat wel?
Het wordt tijd dat Van Rijn nu eens aan zijn partijgenoten Plasterk en Kriens uitlegt wat zijn hulp nu gaat worden bij gemeenten die niet met de budgetten uitkomen!
Het opschrift boven dit artikel kan nalezing ook anders: Nog steun van de gehandicapten (en chronisch zieken) voor Van Rijn &Co?