Overslaan en naar de inhoud gaan

VluchtelingenWerk laakt advies RvS

Volgens de Raad van State zou de wortelingswet voor jonge asielzoekers onder meer ouders aanzetten tot het rekken van de procedures.

VluchtelingenWerk Nederland is het niet eens met het negatieve advies van de Raad van State over de zogeheten wortelingswet voor jonge asielzoekers. Dit wetsvoorstel, van de PvdA en ChristenUnie, moet kinderen die langer dan 8 jaar in ons land wonen en zich in ons land hebben geworteld, voorzien van een verblijfsvergunning.

Rekken

Volgens de Raad van State zou de wet onder meer ouders aanzetten tot het rekken van procedures. 'De wet gaat over oude gevallen. De nieuwe asielprocedure is al zo snel dat deze wortelingswet niet meer dan een hardheidsclausule is', zei plaatsvervangend directeur Jasper Kuipers maandag.

Ten halve gekeerd 
Dat de wet oneerlijk is voor mensen die al moesten terugkeren, is volgens hem geen argument. 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat sommige mensen geen gebruik meer kunnen maken van een wetswijziging, is inherent aan het aanpassen van wetten.' VluchtelingenWerk roept op in elk geval tot het einde van de behandeling van het wetsvoorstel te stoppen met het uitzetten van deze groep kinderen.

Oog voor realiteit
Diederik Samsom van de PvdA zei maandag bij de presentatie van het wetsvoorstel dat de Raad van State met sommige kritiekpunten juridisch wel gelijk heeft, maar dat er ook oog voor de realiteit moet zijn. De minister kan uitzonderingen maken, maar voordat zo'n uitzondering wordt gemaakt, moet er vaak heel wat gebeuren, onder meer in de media. Nederland moet dit de 800 kinderen die het nu nog aangaat, niet aandoen, vindt Samsom.
 

Fatsoenlijk
De initiatiefwet omvat een 'fatsoenlijke regeling zoals het hoort in een fatsoenlijk land'. Met de ChristenUnie ziet hij de behandeling van de wet in de Kamer met frisse moed tegemoet, zei hij. 'Er zijn 150 volksvertegenwoordigers die allemaal worstelen met dit probleem. Het is geen links probleem, het is geen rechts probleem, het is een probleem van Nederland.' Het Afghaanse meisje Sahar dat vorig jaar na een hoop commotie mocht blijven, zei bij de presentatie dat ze hoopt dat de initiatiefwet wordt aangenomen. 'Je wilt dat anderen ook blijven, je weet hoe het is in onzekerheid te leven.'

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in