Ruim 28.000 Nederlanders met een bijstandsuitkering hebben vorig jaar een baan gevonden. Dat is 8 procent van het totaal aantal bijstandstrekkers. De groep mensen die de bijstand verliet en ging werken, is sinds 2009 niet zo laag geweest. 2012 was dan ook ,,een moeilijk jaar om werk te vinden vanuit de bijstand'', concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
Minder bijstandsgerechtigden uitgestroomd naar baan
Het CBS heeft berekend dat de opwaartse lijn van bijstandsgerechtigden die een baan krijgen is afgebroken.
Opwaartse lijn afgebroken
In 2010 en 2011 was het aantal mensen dat de bijstand verliet juist gestegen. Die ,,licht opwaartse lijn'' is volgens het CBS nu afgebroken. Een reden voor de afname geven de onderzoekers niet.
Vooral jongeren (15 tot 25 jaar) krijgen steeds meer moeite om de bijstand te verruilen voor de werkvloer. In 2011 ging meer dan 30 procent weer aan de slag, in 2012 was dat nog maar 20 procent.
Zoetermeer succesvol
Van de grote steden had Zoetermeer het meeste succes. Bijna 14 procent van de bijstandstrekkers in de Zuid-Hollandse plaats kreeg een baan. Ook Zaanstad, Apeldoorn, Haarlemmermeer en Zwolle doen het goed. Arnhem, Rotterdam en Enschede sluiten de rij.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
gewoon de uitkeringen fors verlagen, wordt de uitstroom vanzelf groter.
Het verbaast mij in hoge mate dat u de Telegraaf gaat imiteren met het woord 'bijstandtrekkers'. Ik ervaar dat als denigrerend naar een grote groep Nederlanders, die zijn aangewezen op dit vangnet.
Door dit woord te gebruiken werkt u mee aan hetzevorming in negatief opzicht tegen deze groep mensen.
Volgens mij is de bijstand al minimaal, alleenstaanden €680,- en samenwonenden / gehuwden het dubbele. Nog meer zwervers daarna?