Advertentie
sociaal / Nieuws

Amersfoort sportiefste gemeente

Amersfoort blijkt dé sportstad van Nederland te zijn: de sportdeelname is er hoog, de ervaren gezondheid in die gemeente bovengemiddeld goed. Heerlen en Schiedam sluiten de rij.Dat blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van Atlas voor Gemeenten onder de vijftig grootste gemeenten.

18 november 2020
winnaar-sport-pixabay.jpg

Amersfoort blijkt dé sportstad van Nederland te zijn: de sportdeelname is er hoog, de ervaren gezondheid in die gemeente bovengemiddeld goed. Heerlen en Schiedam sluiten de rij. Dat blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van Atlas voor Gemeenten onder de vijftig grootste gemeenten. 

Amersfoort is de winnaar omdat de stad een hoge deelname aan sport kent en tegelijkertijd een lage score heeft wat betreft het aanbieden van sportfaciliteiten als velden en zalen. Vergeleken met de twee andere steden in de top 3 – Breda en Utrecht – zijn inwoners van Amersfoort zowel georganiseerd als ongeorganiseerd actief. Breda scoort hoog op sporten in verenigingsverband, Utrecht op deelname aan ongeorganiseerde sport.

 

Oost-Nederland

Kijkend naar het aanbod van georganiseerde sport – de aanwezigheid van diverse typen sportaccommodaties – , valt op dat met name Noord-Nederland, Oost-Nederland en Zuidoost-Nederland bovengemiddeld scoren. Van de vijftig grootste gemeenten in Nederland (G50) kent Amstelveen het meeste aanbod van georganiseerde sport, gevolgd door Emmen en Venlo. Amstelveen heeft met name veel hockeyvelden. Daarnaast beschikt Amstelveen over relatief veel rugbyvelden, honkbalvelden, golfbanen, accommodaties voor klimsport en tennisbanen. Van de vijftig grootste gemeenten is er het minste aanbod van georganiseerde sport in Amsterdam.

 

Heerlen

Deelname aan georganiseerde sport is relatief groot in delen van de Randstad en Midden-Oost-Nederland en blijft wat achter in met name delen van Noord-Nederland, Zuid-Limburg en Zeeland. De gemeente Haarlemmermeer scoort het hoogst op deelname aan georganiseerde sport, gevolgd door Breda en Hilversum. In Haarlemmermeer sport dus een relatief groot deel van de bevolking in verenigingsverband. Bovengemiddeld wordt er getennist, gegolft, gehockeyd en gezwommen. De gemeente Heerlen scoort het laagst op deelname aan georganiseerde sport. Dat geldt over de hele linie – voor zowat elke sport is het ledental in Heerlen beneden het landelijk gemiddelde.

 

Ongeorganiseerd

De onderzoekers keken ook naar het sportaanbod wat betreft de faciliteiten voor ongeorganiseerde sport, zoals het aanbod aan fitnessfaciliteiten en het aantal strekkende kilometers fiets- en voetpaden en buitenweggetjes in een gemeente, de aanwezigheid van groen en water en het aanbod van hardloopevenementen en fietstoertochten. Er is een duidelijk verschil tussen de Randstad en gemeenten buiten de Randstad. In het algemeen geldt dat het aanbod van ongeorganiseerde sport in de Randstad relatief klein is. Gemeenten in Oost-Nederland, Noord-Nederland, Zeeland en Noord-Noord-Holland scoren juist bovengemiddeld in termen van aanbod van ongeorganiseerde sport.

 

Nijmegen

Arnhem blijkt van de G50 het grootste aanbod aan ongeorganiseerde sport te hebben. De Gelderse hoofdstad heeft met name een groot aanbod aan hardloopevenementen en heeft een relatief groot aantal mensen op korte afstand van groen of water.

De gemeente Nijmegen springt eruit wat betreft de deelname aan ongeorganiseerde sport, gevolgd door Groningen en Utrecht. Nijmegen kent vooral een bovengemiddeld aantal wielrenners, maar scoort ook op de andere indicatoren hoog. De gemeente Emmen staat onderaan op de ranglijst van deelname aan ongeorganiseerde sport.

Wat de onderzoekers van Atlas voor Gemeenten opvalt is dat in Midden-Nederland de deelname aan ongeorganiseerde sport relatief groot is, terwijl die in Noord- en Zuid-Nederland achterblijft.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 22 van deze week

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hermsen / Ouder
Mijn dochters sporten bij MIA korfbal maar hebben geen zaal,moeten op de fiets in de winter door weer en wind omdat er van de gemeente geen zaal gebouwd mag worden naast het veld .

Er is wel ruimte voor!
Hermsen / Ouder
Mijn dochters sporten bij MIA korfbal maar hebben geen zaal,moeten op de fiets in de winter door weer en wind omdat er van de gemeente geen zaal gebouwd mag worden naast het veld .

Er is wel ruimte voor!
Advertentie