WIJ
Het convenant maakt deel uit van de ambitie om 10.000 jongeren aan het werk te helpen. Die werd geformuleerd op de jeugdwerktop in juni 2009 en hing samen met de invoering van de WIJ (Wet Investeren in Jongeren) in oktober. Daarbij verloren jongeren tot 27 jaar hun recht op bijstand. Ze kregen er een werkleerrecht voor terug.
‘Vliegende start voor jongeren’
Een ‘vliegende start’ noemen de betrokken partijen het trots: achthonderd banen en leerplekken voor jongeren in de luchtvaartsector.…
Economische waarde
Een leerbaan of stageplek wordt deels betaald door de gemeente en deels door de werkgever. De verdeling verschilt per persoon: voor de een betaalt de werkgever alleen de scholing terwijl de gemeente een loonkostensubsidie geeft. In de ander zal de werkgever meer willen investeren, omdat hij er toekomstperspectief in ziet. De ‘economische waarde’ van een werknemer heet dat.
Op de bank
‘Gemeenten leggen er nu geld op toe, maar uiteindelijk is het een investering’, legt Frea Broekman van de VNG uit. ‘Je kunt een jongere ook op de bank laten zitten maar dan weet je zeker dat hij de komende veertig jaar in de bijstand blijft. Bij wijze van spreken.’
Bouw
De luchtvaartsector is de derde sector die de inspanningsverplichting op zich neemt. Eerder beloofde de bouwsector 1000 jongeren van de straat te helpen; de uitzendsector tekende voor 4500 werkplekken.