Overslaan en naar de inhoud gaan

Grotere rol gezin werkt goed bij gesloten jeugdzorg

Het gezin moet een grotere rol krijgen bij de behandeling van jongeren in de gesloten jeugdzorg. Het onderwijs dat de jongeren in deze vorm…

Experimenten
Jongeren met ernstige problemen kunnen uit huis worden geplaatst voor behandeling in gesloten jeugdzorg. Vooruitlopend op dit alternatief voor plaatsing in een jeugdgevangenis liep er al een aantal experimenten met de gesloten jeugdzorg. Volgens onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen en onderzoeksbureau Praktikon gaat het goed met jongeren die deze zorg achter de rug hebben.

Minder delicten
Uit onderzoek onder driehonderd cliënten blijkt dat ze hun gedrag hebben verbeterd, minder delicten plegen en vaker van de drank en drugs afblijven. Ook interviews een half jaar na de behandeling wijzen uit dat de ex-cliënten baat hebben gehad bij het verblijf in de gesloten jeugdzorg: 82 procent meldt dat het goed met hen gaat.

Politie
Alleen zouden ze nog wat minder met de politie in aanraking kunnen komen. Ruim een derde meldt weer contact met de politie te hebben gehad. Maar de onderzoekers stellen dat dit wel meevalt, omdat 70 procent van de jongeren voor hun behandeling bij de politie stond geregistreerd.

Behoefte
In de ogen van minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin laat het onderzoek zien dat er behoefte bestaat aan gesloten jeugdzorg. Er zijn nu zestien instellingen waar jongeren terecht kunnen voor deze vorm van zorg.

Behoefte
In de ogen van minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin laat het onderzoek zien dat er behoefte bestaat aan gesloten jeugdzorg. Er zijn nu zestien instellingen waar jongeren terecht kunnen voor deze vorm van zorg.


Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul

Mijn ervaringen met de gesloten jeugdzorg zijn toch wel wat anders.
Jongeren in een jeugdinrichting worden zoveel mogelijk geïsoleerd van hun omgeving. Ze mogen 2 x 10 min bellen per week en 1 uur bezoek ontvangen van max. 3 personen. Dat bezoek wordt afgeremd door de jongere zo ver mogelijk van huis te plaatsen, in ons geval was de afstand 185 km. Met ouders worden absoluut geen afspraken gemaakt, ze worden gezien als onderdeel van het probleem, niet als onderdeel van de oplossing. Er wordt tegen ze gepraat maar niet met ze. De leiding stimuleert geen contacten met personen die mogelijk een goede invloed zouden hebben op de jongere.
Van enige "behandeling" heb ik niets mogen merken. De jongeren slapen iedere dag uit, gaan een paar uurtjes per dag naar school en lopen zich de rest van de dag te vervelen. De gedragsdeskundige hield na ruim 1 jaar een intakegesprek met onze zoon en sprak verder niet met hem, want dat was haar taak niet: ze was "coach van de groepsleiders". Deze groepsleiders zitten het liefst de hele dag bij elkaar in een hok achter glas en komen er alleen uit om opdrachten te geven en in te grijpen. En dat is wat de jongeren wel leren: precies uitvoeren wat de leiding zegt anders ga je "op programma" (de jongere moet dan 1 of meer dagen in zijn cel blijven). De jongere leert zo dat als je maar macht hebt over een ander dat je hem dan alles kan laten doen wat je wil.
Voor het verblijf wordt een zg verblijfsplan gemaakt. Deze staat vol onmeetbare doelstellingen en een planning ontbreekt. Hierin zouden data moeten staan van bv het eerste proefverlof, het opbouw van het verlof etc. Door het ontbreken van een planning wordt het toekennen van verlof pure willekeur van de leiding. De jongere ziet ook niet of zijn ontwikkeling op schema is of dat er vertraging ontstaat, bv doordat hij zich heeft misdragen in de inrichting.
Als de jongere eenmaal buiten komt heeft hij geen sociale infrastructuur, want een gezonde nieuwe kennissenkring is tijdens het verblijf in de inrichting niet opgebouwd. Hij heeft ook geen hobbies, want deze zijn in de inrichting niet toegestaan. Er is nl een lijst waarop staat wat de jongere "op kamer" (in zijn cel) mag hebben, en daar zit natuurlijk niets van enige hobby bij. De jongere kan niet met geld omgaan, enzovoort.
Volledig murw en wereldvreemd keert de jongere uiteindelijk terug in de maatschappij. Veel succes !

Op 23 augustus 2010, 09:57

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in