Overslaan en naar de inhoud gaan

Achterstandsgeld voor scholen anders berekend

Staatssecretaris Dekker wil zelf bepalen of scholen in aanmerking komen voor achterstandsgeld gebaseerd op het opleidingsniveau van de…

Basisscholen hoeven voortaan niet meer zelf uit te zoeken wat het opleidingsniveau van ouders is, om aanspraak te kunnen maken op achterstandsgelden van de overheid. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wil die informatie voortaan uit andere databestanden halen, zodat er minder fouten worden gemaakt en het risico op fraude afneemt. 

50 miljoen te veel uitgekeerd
Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Uit steekproeven van de Inspectie van het Onderwijs bleek vorig jaar dat scholen zo'n 50 miljoen euro te veel subsidie kregen uitgekeerd om leerlingen met een achterstand te helpen. Daarop liet het ministerie een onderzoek doen, waaruit blijkt dat scholen veel fouten maken bij het vaststellen van het opleidingsniveau van ouders.
 
Minder papierwerk


Minder papierwerk

Dekker gaat daarom kijken naar een andere manier om het geld te verdelen. Na de zomer heeft hij zijn plannen verder uitgewerkt en zal hij de Kamer daarover informeren. Hij hoopt daarmee ook de hoeveelheid papierwerk voor scholen te verminderen.
 
Ondersteuning 

Tot die tijd moeten besturen van basisscholen ondersteuning accepteren, zodat er minder fouten worden gemaakt in de administratie. ,,Ik ga er vanuit dat de besturen van deze scholen dit aanbod aannemen'', schrijft Dekker, die de steun heeft van koepelorganisatie PO-raad. Ook gaat de inspectie bekijken of eerder onterecht uitgekeerd geld kan worden teruggevorderd of dat er boetes opgelegd kunnen worden aan scholen die meermalen in de fout gaan.
 
Meer fouten 

Scholen maakten in 2011 gemiddeld 15 fouten met de zogeheten gewichtenregeling. Een jaar eerder lag dat aantal nog op 11. ,,Het is een slechte zaak dat er zoveel fouten worden gemaakt'', stelt Dekker. Hij vreest dat het geld voor het wegwerken van leerachterstanden op deze manier niet bij de meest kwetsbare kinderen terecht komt.
 

Gekort op subsidie

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Alle fouten die de Inspectie in 2011 tegenkwam, zijn volgens Dekker inmiddels hersteld. Scholen hebben hun administratie aangepast of zijn indien nodig gekort in hun subsidie. Scholen die veel fouten maken, worden komend jaar opnieuw gecontroleerd.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in