Advertentie
sociaal / Nieuws

Meer aanmeldingen voor schuldhulpverlening

Het is voor het eerst dat er weer een stijging is sinds de looptijd van schuldregelingen werd gehalveerd.

21 maart 2024
Shutterstock advies consulent
Shutterstock

Het aantal nieuwe schuldregelingen en het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening nam eind vorig jaar stevig toe. Dat blijkt uit de Monitor Schuldhulpverlening van Divosa en de NVVK. De NVVK ziet het als een positieve ontwikkeling, die laat zien dat financiële hulpverleners erin slagen meer mensen te bereiken.

Coördinerend strateeg dijkprojecten

JS Consultancy
Coördinerend strateeg dijkprojecten

Leidinggevende P&O en Flexpool

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende P&O en Flexpool

Inhaalslag

De stijging is volgens de NVVK in lijn met het doel achter de halvering van de aflostermijn van 36 naar 18 maanden. Namelijk om meer schuldregelingen tot stand laten komen voor mensen met problematische schulden. Een kleine slag om de arm wat betreft de stijgende lijn is dat er misschien sprake is van een inhaalslag, na een periode waarin er relatief weinig regelingen tot stand kwamen.

Meer aanvragen

Het aantal aanvragen voor schuldregelingen nam in ieder geval stevig toe. Ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor zijn er in het laatste kwartaal van 2023 22% meer aanvragen ingediend. De hoogste piek was in november. De monitor wordt samengesteld op basis van de cijfers van 120 gemeenten.

Oorzaken

De toename kan volgens de NVVK diverse oorzaken hebben. ‘Zo melden zich meer inwoners met kleine hulpvragen bij gemeenten. Ook kan de (media-)aandacht voor bestaanszekerheid, armoede en schulden een rol spelen. Daarnaast is de toename mogelijk een gevolg van het contact tussen gemeenten en inwoners door vroegsignalering.’

Ook zou het kunnen dat ondernemers, die sinds afgelopen najaar weer belastingen moeten betalen waarvoor ze ten tijde van de coronacrisis uitstel van betaling hadden gekregen, nu in de problemen raken. Uit onderzoek blijkt dat ondernemers sneller in contact raken met de gemeente als het gaat om schuldenproblematiek.

Basisdienstverlening

Om de schuldhulp in Nederland te versterken zetten het kabinet de VNG, de NVVK en Divosa vandaag hun handtekening onder het plan ‘basisdienstverlening schuldhulpverlening’. In het plan, dat minister Schouten in november presenteerde, staan richtlijnen om ervoor te zorgen dat de verschillen tussen gemeenten op het gebied van schuldhulpverlening kleiner worden. Dit met als doel om het aantal huishoudens met problematische schulden te halveren. Op dit moment zijn dat er 726.000.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie