Advertentie
sociaal / Nieuws

70 miljoen voor scholing en begeleiding kwetsbaren

De subsidie is bedoeld voor mensen die moeite hebben met het vinden of behouden van een baan.

17 juli 2023
Inburgering
Shutterstock

De onderwijssector en sociale partners kunnen kwetsbaren aan het werk helpen met 70 miljoen euro uit het ESF+-fonds.

Demissionair minister Carola Schouten voor  Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen stelt dat geld beschikbaar voor scholing en begeleiding van mensen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Opleidings- en ontwikkelingsfondsen en sociale partners kunnen vanaf begin oktober aanvragen indienen. Volgens SZW worden ze nadrukkelijk opgeroepen de samenwerking met de centrumgemeenten te zoeken bij projecten.

Moeite met behouden van baan

De subsidie is bedoeld voor mensen die moeite hebben met het vinden of behouden van een baan. Het kan bijvoorbeeld gaan om werkzoekenden, statushouders en ontheemden uit Oekraïne, mensen zonder vervolgopleiding of mensen die een laag inkomen hebben uit werk.

Scholing en begeleiding

De projecten zijn gericht op scholing en begeleiding. Daarnaast kunnen werkgevers subsidie krijgen voor de loonkosten als zij iemand uit de bijstand in dienst nemen en opleiden. Het geld mag ook gebruikt worden om mensen buiten hun werk te begeleiden, zoals bij wonen, zorgen, de financiën en lichamelijke en psychische gezondheid.

Gelijke kansen en non-discriminatie

Opleidings- en ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) en sociale partners kunnen tot eind januari 2024 subsidie aanvragen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Nederland kent zo’n honderd O&O-fondsen binnen de verschillende sectoren van de arbeidsmarkt. Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Het gaat om projecten met een looptijd van maximaal twee jaar, waarbij het Europees Sociaal Fonds 40 procent van de kosten betaalt en de aanvragende partij 60 procent financiert. Binnen alle projecten dient aandacht te zijn voor het stimuleren van gelijke kansen en non-discriminatie.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Ik snap nooit zo goed hoezo we altijd net doen alsof allochtonen en vrouwen geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Zelfde maatschappij zelfde kansen. Pak ze of niet.
Bert Bakker
Nouja ik snap het wel. Hier eten hele volksstammen van die niet die doelgroep zijn.
Advertentie