Advertentie
sociaal / Nieuws

10 procent pgb-houders heeft zich nog niet gemeld bij SVB

Mensen die recht hebben op een persoonsgebonden budget (pgb) moeten zich melden bij de SVB. Zo'n 14 duizend mensen hebben dat nog niet gedaan.

05 december 2014

Zo’n 14 duizend mensen die nu gebruikmaken van een pgb hebben dat nog niet geregeld voor volgend jaar. Gemeenten moeten deze mensen benaderen om ervoor te zorgen dat ze zich vóór 15 december gemeld hebben bij de Sociale Verkezeringsbank (SVB).

SVB beheert
Mensen die recht hebben op een persoonsgebonden budget (pgb) moeten zich melden, omdat het systeem rondom de verstrekking van het pgb verandert. Nu krijgen ze dat geld op hun eigen bankrekening. Ze zijn budgethouder en moeten vanuit het pgb de zorgverlener(s) betalen. Dit systeem gaat op 1 januari veranderen. Vanaf dat moment beheert de SVB het budget en kunnen pgb-houders hun declaraties daar naartoe sturen. De SVB betaalt vervolgens de zorgverlener. Dit systeem is in het leven geroepen om de fraude tegen te gaan.

Terugsturen naar gemeenten 

De afgelopen maanden heeft de SVB alle 140 duizend budgethouders benaderd met het verzoek een zorgovereenkomst toe te sturen. 90 procent heeft hierop gereageerd, maar zo’n 14 duizend mensen niet. Ook nadat is gerappelleerd, zijn deze mensen niet bereikt. ‘Daarom hebben we de gegevens nu teruggestuurd naar de betreffende gemeenten’, legt woordvoerder Petra Boon van de SVB uit. ‘Zij moeten die mensen nu proberen te bereiken om te kijken wat er aan de hand is en proberen deze mensen toch een zorgovereenkomst te laten opsturen.’

Deadline niet heel hard

Inmiddels laten verschillende gemeenten via de media en op de website aan hun inwoners weten zich te melden bij de VSB als ze recht hebben op een pgb. Want doen ze dit niet, kan de SVB niet overgaan tot betaling van rekeningen van de zorgverlener. Boon: ‘Als mensen helemaal niet reageren en wij geen zorgcontract hebben, zijn het dus onbekende budgethouders.’ Overigens is de deadline van 15 december niet heel hard. ‘Mensen die na die datum zich melden, worden gewoon opgenomen in het proces’, aldus Boon.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anita / Medewerkster afdeling PGB
De SVB heeft geen idee om wat voor doelgroepen het gaat voor wat betreft mensen met PGB. Ze gaan o.a. voorbij aan mensen die onder beschermingsbewind staan. Hier hebben ze even geen rekening mee gehouden. De brieven worden naar de GBA adressen verstuurd in plaats van het postadres dat bekend is bij de gemeente en/of zorgkantoor. De meeste budgethouders gooien de post in de prullenbak en gaan er van uit dat de bewindvoerder de zaken rondom het pgb wel regelt. De SVB had kunnen weten dat de mensen die onder beschermingsbewind staan een ander postadres hebben. Dit is niet voor niks tot stand gekomen. Het zou erg fijn zijn als de SVB hier wat mee gaat doen. De bewindvoerder blijft verantwoordelijk voor het budget. Zelfs als het bij de SVB wordt onder gebracht.
a. middelveld / senior adviseur
Ik had het 'genoegen' de aanvraagprocedure voor trekkingsrechten voor mijn vader te mogen verzorgen. Wat een bureaucratie vergeleken bij de de gang van zaken bij de gemeente. En het houdt nog niet op; straaks maandelijks declareren van gewerkte uren ipv 1 keer per kwartaal en dan ook nog bij voorkeur digitaal. Mijn 93 jarige vader is nog steeds scherp en alert, maar digibeet en van trekkingsrechten heeft hij al helemaal geen verstand. As de rechthebbenden geen hulp krijgen, dan zal het vaak mis gaan vrees ik. Makkelijker kunnen ze het kennelijk bij de SVB niet maken.
Rommel
En toch vervalllen de instanties weer in hun oude reflexen. Nu MOETEN de gementen weer de niet-reagerende pgb-houders gaan benaderen van de SVB. Waarom eigenlijk? Waarschijnlijk heeft de 10% wel goede reden om niet te reageren. Het oude systeem zat immers vol perverse prikkels en nodigde uit tot fraude.
PGB De Marne
Er wordt niet duidelijk gecommuniceerd. PGBers met alleen PV en VP gaan NIET naar de SVB. De ziektekostenverzekeraars doen dit zelf via een declaratiesysteem, Een overeenkomst is dan niet nodig. Als ik het mis heb hoor ik het graag.
Greta Wielenga
Vreemd... Ik heb al jaren een PGB voor mijn zoon. Ik ben niet benaderd!
Advertentie