Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zuidelijke gemeenten bezitten veel landbouwgrond

De gezamenlijke overheden bezitten ruim een tiende van alle landbouwgrond. Opvallend is de uitzonderingspositie van zuidelijke gemeenten.

15 maart 2024
Glyfosaat op landbouwgrond
Shutterstock

Voor het realiseren van uiteenlopende maatschappelijke opgaven zoals woningbouw, natuurontwikkeling en waterberging zoeken overheden naar geschikte locaties in het landelijk gebied. Van alle landbouwgrond is in totaal 190.000 hectare in eigendom van de Nederlandse overheden, 11 procent van het totale areaal. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen University en het Kadaster.

Manager Financiën

Samenwerking A2 Gemeenten via Geerts & Partners
Manager Financiën

Datajurist

Gemeente Utrecht
Datajurist

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer is met 53.000 hectare de organisatie met het grootste areaal landbouwgrond, maar veel van deze grond heeft in de eerste plaats een natuurfunctie met agrarisch medegebruik. De gemeenten en het Rijksvastgoedbedrijf bezitten eveneens aanzienlijke hoeveelheden landbouwgrond, respectievelijk 46.000 en 43.000 hectare.

Agrarische functie

De provincies en waterschappen volgen op enige afstand met respectievelijk 21.000 en 11.000 hectare landbouwgrond in eigendom. Een deel van de grond van de waterschappen bestaat uit dijken die, naast de waterkerende functie, een agrarische functie hebben in de vorm van begrazing. Hoewel ook provincies een actief grondbeleid voeren – samenhangend met natuurrealisatie en verbetering van de infrastructuur – heeft de provinciale overheid in geen enkele provincie meer dan 20 procent van het totaal areaal landbouwgronden in bezit.

Flevoland

De provincie Flevoland heeft verreweg de kleinste oppervlakte landbouwgrond (nog geen 150 hectare) in de boeken staan, terwijl de provincies Drenthe, Overijssel, Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant ieder tussen de 2.400 en 2.700 hectare bezitten. Het eigendom van landbouwgrond in de overige provincies varieert tussen de 700 en de 2.000 hectare.

Zuidelijke gemeenten

Wat de onderzoekers opvalt is de forse grondpositie van gemeentelijke overheden in de provincies Limburg en Noord-Brabant (zoals Bergen (L), Echt-Susteren en Horst aan de Maas). Van alle landbouwgrond van overheden is daar respectievelijk 53 en 41 procent van gemeenten.

Niet gelijkmatig

Het gemeentelijke eigendom is niet gelijkmatig over de provincies verdeeld en is deels te relateren aan beoogde nieuwbouwlocaties, zoals in Almere, Haarlemmermeer, Zwolle en Groningen. Of aan andersoortige ontwikkelingen, zoals een energiepark in Bergen (L).  

Bekijk alle cijfers en grafieken in de rubriek Nieuws in beeld in BB05 (inlog).  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Laten we hopen dat er een kabinet komt die de diverse vormen van bevolkingsgroei door immigratie aanpakt. Dan kan dit mooi landbouwgrond blijven. Of natuur! Nog mooier. De huidige bevolkingsgroei vindt op dit moment merendeels plaats door vervuilende verdienmodellen rond lage lonen arbeid zoals de vlees- en distributiesector. En het zinloze asielbeleid dat niet bijdraagt aan veiligheid voor vluchtelingen wereldwijd, maar een procedureel circus is geworden. Waardoor tienduizenden alleenstaande mannen wachten op het moment dat ze hun gezin, gewoon met het vliegtuig, naar Nederland kunnen halen vanuit Syrië. Dat zou ik ook doen als ik Syriër was, maar beste mensen laten we wel wezen, wat draagt dit nu bij aan de wereld.
Hielco Wiersma
Belangrijk voor het realiseren van nieuwbouw van woningen zijn o.a.: de vraag, de aansluitingsmogelijkheden voor nutsvoorzieningen, de bestaande infrastructuur, en voldoende werkgelegenheid.
Advertentie