Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zuid-Hollandse gemeenten botsen over bouw met provincie

Zeventien Zuid-Hollandse gemeenten voelen zich klem gezet door de strakke provinciale bouwplannen.

07 februari 2024
Nieuwbouw
Shutterstock

Met de ‘noodkreet naar de provincie proberen plattelandsgemeenten in Zuid-Holland hun provinciebestuur te bewegen het ‘Ruimtelijk voorstel’ te versoepelen. De gemeenten voelen zich te zeer beperkt in hun lokale ambities. Inmiddels haalt de kwestie de landelijke politiek.

Transitiemanager Digitalisering

Connected Worlds
Transitiemanager Digitalisering

Directeur Fysiek domein

Gemeente Goeree-Overflakkee
Directeur Fysiek domein

Drie hectare

De provincie Zuid-Holland wil buiten het Rotterdamse havengebied en het gebied rond de A12 geen nieuwe plekken vrijmaken voor bedrijven van meer dan drie hectare. Ook moet woningbouw zoveel mogelijk binnen de huidige bebouwde kommen plaatsvinden. Volgens de provincie zijn internationale doelen op het gebied van circulaire economie, duurzame energie, biodiversiteit en klimaatadaptatie anders onhaalbaar.

Enorme rem

De gemeenten vrezen dat de provinciale houding een ‘enorme rem’ zet op hun groei en ontwikkeling. ‘Zonder nieuwe woningen worden jongeren gedwongen te vertrekken, gaat de leefbaarheid in onze dorpen achteruit en verdwijnen voorzieningen.’ 

Kritisch

Deze week heeft Tweede-Kamerlid Grinwis (ChristenUnie) vragen over de kwestie gesteld aan minister De Jonge (Binnenlandse Zaken). Die was eerder dit jaar ook om een andere reden kritisch over de provinciale bouwplannen. De Jonge noemde de Zuid-Hollandse ambities voor sociale huur (50 procent van de nieuwbouw) ‘onverstandig’. Volgens de minister zullen ontwikkelaars zich vanwege gebrek aan rendement gaan terugtrekken, waardoor de bouw nog verder terugvalt.  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Sommige bestuurders begrijpen kennelijk niet hoe het werkt. 30% sociale woningbouw in een bouwplan is qua exploitatie al met hangen en wurgen lang niet overal haalbaar, laat staan 50%.
T. Simpelmans
En vergeet niet dat het energie neutraal, biobased, natuurinclusief, levensloopbestendig, circulair en demontabel moet zijn. En emissieloos gebouwd.
Onze bestuurdertjes verzinnen ze wel hoor!
Advertentie