Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woonbond vreest dat sociale huur in 2025 nog harder stijgt

De Woonbond vreest dat de woninghuren in de sociale huursector volgend jaar nog harder kunnen toenemen dan dit jaar.

ANP
04 september 2024
Sleutel nieuwe huurwoning
Shutterstock

De Woonbond vreest dat de woninghuren in de sociale huursector volgend jaar nog harder kunnen toenemen dan dit jaar. Daarom roept de belangenorganisatie voor huurders de overheid op om in te grijpen. ‘Zonder ingrijpen zakken huurders in 2025 door het ijs’, zegt Woonbond-directeur Zeno Winkels.

Tactisch inkoopadviseur

JS Consultancy
Tactisch inkoopadviseur

Planoloog

JS Consultancy
Planoloog

Sterkste stijging

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde woensdag dat de Nederlandse huren in juli al het sterkst zijn gestegen in meer dan dertig jaar. De huurprijzen waren gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli vorig jaar. Bij sociale huurwoningen ging het zelfs om een gemiddelde huurstijging van 5,6 procent.

Loonstijging

Volgens de Woonbond komt de fikse toename doordat de huren in de sociale huursector verhoogd mogen worden tot een maximum dat gelijk is aan de gemiddelde loonstijging. De organisatie wijst erop dat de gemiddelde loonstijging voor dit jaar eerder is geraamd op 6,6 procent. ‘Zonder aanpassing van de systematiek zullen verhuurders in de sociale huursector volgend jaar dus een huurverhoging van 6,6 procent doorvoeren.’

Vrije sector

Voor de vrije sector heeft de politiek al ingegrepen, geeft de Woonbond ook aan. Eerder besloot de Tweede Kamer dat de jaarlijkse huurverhoging voor die duurdere huurwoningen maximaal het inflatiecijfer plus 1 procent, of de gemiddelde loonstijging plus 1 procent mag zijn. De laagste van die twee opties geldt, waardoor in de vrije sector volgend jaar niet zo'n sterke toename dreigt.

'Laagste van twee'

De Woonbond roept het kabinet op voor de sociale huursector eveneens deze 'laagste van de twee'-systematiek toe te passen. ‘Veel huurders staat het water allang aan de lippen, boodschappen en andere dagelijkse behoeften zijn al nauwelijks meer te betalen. Opnieuw een buitenproportionele huurverhoging is de doodsteek’, betoogt Winkels.

Huurtoeslag

Volgens de huurdersvoorman zou het matigen van de huurverhoging niet alleen goed zijn voor huurders, maar ook verstandig als het kabinet op de overheidsuitgaven wil letten. ‘Een deel van de huurverhoging wordt bij armere huurders vergoed door de huurtoeslag en leidt dus tot hogere uitgaven uit de schatkist. Zo betalen huurders en de overheid voor de hoge huurstijgingen.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie