Het Arnhems college van B en W staat ‘in beginsel positief‘ tegenover een meldingsplicht voor Airbnb’s. Met het initiatief wordt Arnhem mogelijk de eerste gemeente buiten de regio-Amsterdam met een dergelijke verplichting voor particuliere verhuurders. Het voorstel komt van VVD-raadslid Bas van Es.
Airbnb’s ook buiten de Randstad aan banden
Het Arnhems college van B en W staat ‘in beginsel positief‘ tegenover een meldingsplicht voor Airbnb’s. Met het initiatief wordt…
Vanwaar dit initiatief?
Bas van Es: ‘In onze laatste Horecanota zijn regels voor Airbnb’s opgeteld. Op zich is het een prima initiatief om meer slaapplekken te creëren voor mensen met een lager budget. Maar we merken dat er de laatste tijd ook bij ons in de regio sprake is van wildgroei. De regionale brancheorganisatie voor de horeca stelt bovendien dat er sprake is van een ongelijk speelveld. Bestaande hoteliers moeten zich allemaal aan regels houden waar de Airbnb’s zich nu nog aan kunnen onttrekken. Met een register willen we daar als gemeente meer grip op krijgen. Elke particuliere verhuurder zal daarin onder meer moeten aangeven over hoeveel bedden hij beschikt en hoe vaak hij die verhuurt.’
Tot nu toe zijn in Arnhem vier meldingen van door burgers ervaren overlast door Airbnb’s bekend. Waar maakt u zich druk om?
‘Dat klopt, maar die overlast is niet het enige probleem. Het ongelijke speelveld dat de hotels ervaren is minstens zo belangrijk. En die vier officiële klachten zeggen niet alles. Sinds ik de kwestie aanhangig heb gemaakt, zijn bij mij al meer dan twintig meldingen van burgers binnengekomen. Dus die overlast wordt wel degelijk breder ervaren.’
U bent zelf horeca-ondernemer en was tot vorig jaar voorzitter van de Arnhemse afdeling van de horecavakbond. Hebt u in deze kwestie geen dubbele pet op?
‘Totaal niet. Ik ben wel in de horeca actief, maar verhuur geen hotelkamers. En mijn betrokkenheid bij dit onderwerp komt juist uit dat verleden bij de horeca-vakbond voort. Daar liep ik tegen een aantal kwesties aan die ik nu als gemeenteraadslid aan de orde kan stellen. Het is daarom binnen de raad een van mijn vakgebieden.’
Hoe groot is de kans dat het voorstel wordt aangenomen?
‘Het college stelt zich welwillend op. Ook binnen de Arnhemse raad weet ik inmiddels dat een aantal partijen het voorstel zal steunen. Dus ik heb goede hoop.’
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een volksvertegenwoordiger of een bestuurder van de VVD met zakelijke belangen die prevaleren boven het algemeen? Ondenkbaar! Komt niet voor! Bestaat niet! Nooit gebeurd niet! Op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau niet! Uitgesloten!
Ondernemersorganisaties hebben helaas in Nederland stevige vertegenwoordigingen in gemeenteraden. In dit geval een horecavertegenwoordiger die de 'oneerlijke' concurrentie te lijf wil. Datzelfde gebeurt ook met de RECRON die tegen de vestiging is van goedkope of gratis camperplaatsen. Die camperaars moeten maar naar een camping gaan, anders wordt er niet op verdiend.
Wanneer krijgen gemeentes eens door dat alle toeristen geld uitgeven, ook als ze in een goedkope Airbnb of op een gratis camperplaats overnachten. Ook dat is algemeen belang, de middenstand profiteert daar veel algemener van, ook de horeca.
Vanuit de media en het bestuurlijk apparaat van Amsterdam werd telkens gemeld dat ten gevolge van Airb&b grote overlast wordt veroorzaakt in de stad, dat er door Airb&b teveel toeristen komen. Dat moet dus minder en daarbij moet de kwaliteit van de toeristische bezoeker omhoog (lees- meer geld te besteden hebben). Wat tegelijkertijd niet werd belicht dat er tot op de dag van vandaag duizenden hotelkamers bijgebouwd worden. Kennelijk is er wel ruimte voor multinationals die achter elkaar hotels uit de grond stampen en waarvan straks het geld onbelast naar het buitenland vloeit en waarom de Amsterdammer die zo af en toe zijn huis verhuurd valse concurrentie wordt verweten.
Grappige bijkomstigheid; uit een onder Amsterdammers gehouden enquête enige tijd geleden bleek dat een ruime meerderheid (ik geloof >85%) het toerisme juist helemaal geen probleem vindt.
De stad is momenteel zeer in trek bij nieuwe bewoners omdat Amsterdam swingt door de vele bezoekers en de overal vereisende drank- en eetgelegenheden etc., zaken die in mijn jeugd niet aan de orde waren bij gebrek aan toerisme.
Beste lezers: wat betreft de gesuggereerde overlast door Airb&b en de noodzaak dit aan banden te leggen, hebben we hier gewoon te maken met een platte lobby uit bepaalde belangengroeperingen.
@Hsl:
Zou het niet zo zijn dat die 85% niet in de binnenstad wonen en daarom geen overlast hebben? En dat de meeste ook geen Airbnb naast zicht hebben?
Airbnb is een platform waarop mensen onderling zelf beslissingen nemen voor tijdelijke huur van woonruimte. Airbnb heeft helemaal niets met hotels te maken, een vergelijking gaat dan ook niet op. Als ik bij Airbnb huur, verwacht ik geen hotel, maar zelfs dan nog; hoe vaak ben ik niet in een smerig hotel geweest ...?! Laat mensen dit toch onderling lekker zelf uitzoeken, al verhuren ze het hele jaar. Alleen als er overlast is wat aan doen, maar dat geldt altijd al toch?
@ronald: Het is te gemakkelijk om te doen alsof het een geweldig mooi initiatief is waarbij mensen zelf wel bepalen wat goed is en wat niet. Want dat is het niet.
Het is een bedrijf dat enorme bakken met geld verdient. En de samenleving met heel veel problemen opzadelt. Door bewust anderen de regels en wetten te laten overtreden.
Meer dan terecht dat daar tegen wordt opgetreden.
@Hsl: want uw verhaal is geen lobby voor meer toerisme? Er zijn heel erg veel nieuwsberichten te vinden over overlast door AirBnB en massatoerisme. Sommige steden nemen al verdere maatregelen tegen massatoerisme omdat de problemen en overlast te groot zijn geworden. Wellicht dat u daarop wil wachten, het lijkt goed dat gemeentebesturen dat niet doen en proberen die problemen en overlast voor te zijn.