Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Schade dijkbreuk in Wilnis niet vergoed

Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht hoeft de schade die is ontstaan door een dijkverschuiving in het Utrechtse Wilnis niet te betalen.

06 mei 2014

Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht hoeft de schade die is ontstaan door een dijkverschuiving in het Utrechtse Wilnis niet te betalen. Het schap kon niet weten dat de ringdijk zou verschuiven als gevolg van langdurige droogte in de zomer van 2003.

Uitspraak gerechtshof
Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald in een procedure die het schap had aangespannen tegen de gemeente De Ronde Venen, waar Wilnis bij hoort. Eerder moest het hoogheemraadschap van het hof in Amsterdam wel betalen, maar de organisatie ging in cassatie. De Hoge Raad verwees de zaak terug naar het hof in Den Haag.

Miljoenenschade
De dijkverschuiving veroorzaakte een miljoenenschade. Hoeveel het schap daarvan zou moeten betalen is niet precies bekend.

Elk risico kennen
Volgens een deskundige die het Haagse hof inschakelde was de ringdijk onder gewone en extreem natte omstandigheden wel stabiel. Het risico van langdurige droogte was tot 2003 niet in beeld bij waterschappen, die verantwoordelijk zijn voor de dijken. Het hof vindt dat van het hoogheemraadschap niet mag worden verlangd dat alle mogelijke wetenschappelijke inzichten bekend zijn en ingezet worden, zodat elk risico wordt voorkomen. Bovendien heeft het schap daar geen geld voor. De organisatie mag daarom keuzes maken en prioriteiten stellen, aldus het hof.

Teleurgesteld en verbaasd
Het college van de gemeente De Ronde Venen reageerde dinsdagmiddag ,,zeer teleurgesteld en verbaasd" op de uitspraak. ,,Dit betekent dat een overheid ondanks signalen van omwonenden, gemeente en de eigen organisatie jaren geen noemenswaardig onderhoud hoeft te plegen om een dijk te verbeteren", stellen burgemeester en wethouders. Volgens de gemeente heeft de deskundige van het hof ook gezegd ,,dat men mocht verwachten dat zo'n zwakke kade zou bezwijken".' De Ronde Venen onderzoekt of een nieuwe gang naar de Hoge Raad nog mogelijk is.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
De waterschappen gaan er prat op dat ze de oudste organisatie zijn in Nederland. Naar nu blijkt, heeft men er eeuwen zonder droogte over gedaan om in slaap te sukkelen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Donna
Een hoogheemraadschap is geen rijke instelling. Alles wordt rechtstreeks betaald uit de waterschapsheffing.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
annelies
Terwijl van iedere burger wordt verwacht dat hij de (complete) wet kent, overal zelf verantwoordelijk voor is en maar had moeten weten als dingen niet kloppen, komt een (rijke) instelling als een hoogheemraadschap hier zomaar mee weg? Hoezo recht-spraak in Nederland?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie