De Stadsregio Arnhem-Nijmegen heeft Europese subsidie gekregen voor een onderzoek naar de mogelijkheid om tussen Arnhem en Tiel een trein op een accu te laten rijden. Een trein op een accu laadt zichzelf op tijdens de rit.
Trein op accu krijgt Europese subsidie
Een door een accu aangedreven trein is volgens de stadsregio Arnhem-Nijmegen uitermate geschikt voor vervoer op spoorlijnen die te weinig…
Stil en duurzaam alternatief
Een door een accu aangedreven trein is volgens de stadsregio uitermate geschikt voor vervoer op spoorlijnen die te weinig worden gebruikt om ze helemaal te elektrificeren. Op de lijn Tiel- Elst -Arnhem rijden nu treinen op diesel. Een trein op accu is een stil, schoon en duurzaam alternatief.
Nieuwe techniek
Een accutrein gebruikt bovenleidingen waar ze zijn, maar kan overschakelen op accu op trajecten waar geen bovenleiding is. De techniek is gloednieuw, aldus de stadsregio, en moet nog verder worden ontwikkeld. In het eerste onderzoek wordt 1,4 miljoen euro gestoken.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En zo zullen politieke hobbyïsten er weer voor zorgen dat de treindienstregeling minder betrouwbaar wordt en er extra geld verspild wordt. De huidige Zwitserse treinstellen van Stadler zijn heel betrouwbaar en voorzien van de modernste dieseltechnieken. En wat doet de politiek ? Iemand wil weer ergens zonder kennis van zaken zijn naam aan verbinden voor een experiment. Zo gaat het ook met autoverkeer. Een integrale visie ontbreekt compleet, maar er worden miljarden verspild aan experimenten en aan zinloze kortingen op de wegenbelasting en de BVB, terwijl Nederland steeds dieper zakt op de ladder van duurzaamheidsbeleid. Qua luchtkwaliteit lopen onze steden beslist niet voorop, omdat een integrale mobiliteitsvisie compleet ontbreekt. Allerlei hobbyïsten mogen in Nederland op kosten van de belastingbetaler maar wat aan klungelen. Het is ook het land waar de OV-bedrijven hun klanten lijken te haten in plaats van ze te koesteren.
"Een trein op een accu laadt zichzelf op tijdens de rit" ?
Dat is wel een heel beperkte uitleg, een elektrisch aangedreven trein kan remenergie gebruiken om stroom op te wekken, en een accutrein kan opladen tijdens het rijden op trajecten met bovenleiding.
De spoorlijn van Nijmegen naar Kleef is slechts 26 kilometer lang en de rails liggen er al. Er zijn daarvoor, ook met geld van de EU, al meerdere onderzoeken verricht. Reactivering van deze verbinding met een trein op accu's is een ideale oplossing. Kleef, Groesbeek, Nijmegen en de regio zullen er wel bij varen.