Overslaan en naar de inhoud gaan

Per kliko betalen pakt goed uit voor inwoners Hengelo

Ruim 11.0000 veelaanbieders van afval in Hengelo zijn meer gaan betalen voor het ophalen van hun huisvuil. Sinds de invoering van betalen…

Sinds de gemeente Hengelo haar inwoners per aangeboden kliko laat betalen voor het ophalen van het restafval, is de afvalstoffenheffing voor 80 procent van de mensen met minimaal 30 euro gedaald. 11.000 huishouden zijn juist meer gaan betalen.

Vorig jaar voerde de gemeente het zogenoemde Diftar-systeem in, waarbij het vastrecht flink werd verlaagd en de mensen gingen betalen per hoeveelheid afval die ze laten ophalen. Tegelijkertijd werd een campagne gestart voor betere afvalscheiding, verschenen er luierbakken bij kinderdagverblijven en werd het apart inzamelen van plastic makkelijker gemaakt.

Wagens sneller terug van wekelijkse rondje

Door deze maatregelen daalde het aantal kliko's langs de straat flink, aldus een woordvoerster van de gemeente. ‘De wagens zijn echt veel eerder terug van hun wekelijkse rondje. Dat scheelt in de kosten, plus dat we geld verdienen aan het verkopen van grondstoffen die anders verbrand zouden worden.’ Mede daarom pakt het systeem goed uit voor de meeste inwoners.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Dumpen tegengaan

Om te voorkomen dat er afval in de kliko van de buren wordt gegooid, raadt de gemeente aan om de bak alleen buiten te zetten als hij ‘echt helemaal vol is’. Het dumpen van afval valt volgens de woordvoerster mee: ‘De openbare bakken zitten wat voller,  maar daar hebben we ijzers ingezet, zodat er geen zak meer inpast. Mensen die hun zakken naast de container op straat zetten riskeren een flinke boete. Onze boa’s zijn hier extra alert op en mogen in vuilnis zoeken naar adresgegevens. Ook noteren omwonenden soms een kenteken als ze iemand zien dumpen’.

In gesprek met veelaanbieders
Met de 11.000 huishoudens die meer zijn gaan betalen is de gemeente in gesprek. Zij krijgen brieven met uitleg over hoe zij hun restafval kunnen terugdringen. ‘Ze gooien bijvoorbeeld kleine apparaten in de zak, terwijl ze die gratis kunnen inleveren’.Flatbewoners met een ondergrondse container betalen per klik van het deksel. ‘De zakken worden niet gewogen, dus ook hier geldt dat het verstandig is om de zak goed vol te doen. Halve zakken levert onnodige kliks op'.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief


Ook blik apart

Per volgende maand gaat Hengelo ook blik apart inzamelen. ‘Dat kun je als grondstof bijna oneindig hergebruiken, blik verbranden is echt zonde. De milieuwinst van inzamelen is hier erg groot.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roel van der Vliet

Ik geloof die cijfers dus niet. Uit ervaring weet ik dat er mensen uit dit soort gemeenten hun vuil stiekem in andere gemeenten in containers dumpen of op plaatsen waar het helemaal niet mag (langs snelwegen of op donkere plekken). Het afval wat je produceert moet je nu eenmaal kwijt dus het kan er bij mij niet in dat nu ineens die hoeveelheid stukken minder wordt en daarmee ook de kosten. Dit is puur bedrog!

Op 4 maart 2013, 08:17
H. Boer

Heb toevallig ook ter plaatse geroken wat het (voor de naastwonende buren)betekent als de kliko niet om de veertien dagen wordt geleegd en geconstateerd hoeveel troep er in Twente langs wegen en in bosranden wordt gedumpt.Weet ook dat heel veel Hengeloers dit die dertig euro niet waard is. TwenteMILIEU, hoezo?

Op 4 maart 2013, 08:25
K.M. Schaap

En uiteraard is dit relatief. De gemeente zal toch dezelfde opbrengst willen ontvangen en de extra kosten voor het bureauacrtische diftarsysteem in de lasten willen verdisconteren. Wedden dat de lasten op termijn omhoog gaan?

Op 4 maart 2013, 08:46
Gerard

Weer een verhaal voor de fabeltjeskrant. Uit de ervaringen van de buitendienstjongens is bekend dat er veel meer zwerfaval ligt in de buitengebieden en zelfs met dumpingen gepaard. Een politiek/bestuurlijk verhaal voor de buhne. Snaveltje toe en slaap lekker.

Op 4 maart 2013, 08:54
Rolf Steenwinkel

Fijn dat er meer afval wordt gescheiden, maar ik zou als gemeente toch maar eens gaan meteen hoeveel afval er 'weglekt'. De dumping van afval in de natuur neemt schrikbarende vormen aan. En in Den Haag slapen de ambtenaren verder en zal het wel 20 jaar duren voordat men ingrijpt. Diftar, het moest verboden worden.

Op 4 maart 2013, 09:02
gerrie

In de afvalwereld draait het net als overal gewoon om geld. Mensen laten betalen voor een lege kliko brengt het meeste op. Het beste zou zijn dat je de kliko vol stopt met goud. Is hij opeens niet meer te zwaar. Heb zeer mijn vraagtekens of deze vorm van diftar werkt. Brengt ook veel extra kosten met zich mee. Onder de streep ben je als huishouden duurder uit. Als verwerker goedkoper.

Op 4 maart 2013, 09:57
JaapvV

De gemeente Hengelo probeert iets. Hulde. Hopelijk kan het systeem nog verder worden verfijnd en de bewustwording van dumpende burgers verder worden versterkt. Nu nog een oplossing vinden voor het wegwerken van brandend maagzuur...

Op 4 maart 2013, 09:57
Ron Dujardin

Ook in Etten-Leur blijkt dat met goede scheiding en betalen per kliko (alleen restafval, papier en GFT zitten in vastrecht samen met 9 ledigingen van de kliko) ook het aanbod restafval danig geslonken. Dit bespaard de gemeenschap geldt en daarmee gaan de kosten ook omlaag. Het vastrecht ligt nu lager dan vorig jaar en als je toch iets meer aanbiedt dan negen keer (13 keer is eenmaal per maand) dan kom je ongeveer gelijk uit. In Etten-Leur wordt plastic apart opgehaald en dat blijkt de grootste boosdoener te zijn, je kan ook op diverse plaatsen plastic in een drukperscontainer gooien, waardoor het gemakkelijker wordt gemaakt om te scheiden. Een goede milieustraat doet de rest.

Op 4 maart 2013, 17:01
Josta van der Wiele

Prima systeem lijkt mij dit.
Eerlijk ook. Ook een goed idee voor gemeenten die nog steeds alleenstaanden net zo veel laten betalen als gezinnen.

Op 10 maart 2013, 14:40
H. Wiersma

Deze besparing zal minstens net zoveel kosten als dat er extra middelen + ambtenaren voor moeten worden ingezet. Ik ken gemeenten, die muv kranten en tuinafval, juist uit kostenoverwegingen zijn afgestapt van het verder gescheiden inzamelen van huisvuil. Over het bureaucratisch gekruidenier rond kilo's zwijg ik maar liever.

Op 13 maart 2013, 17:55

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in