Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nog geen tolvrije Westerscheldetunnel, wel onderzoek

De Westerscheldetunnel, die Zeeuws-Vlaanderen verbindt met de rest van Zeeland, is al een tijd onderwerp van discussie. De tolheffing benadeelt de Zeeuws-Vlamingen op sociaal en economisch gebied en zorgt voor een groot gevoel van onrechtvaardigheid, zei PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk onlangs bij de bespreking van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

25 november 2020
Vlissingen gezien vanaf Breskens - uitzicht over de Westerschelde - Shutterstock
Uitzicht over de Westerschelde vanaf Breskens (Zeeuws-Vlaanderen)Shutterstock

De Tweede Kamer wil zich nog niet committeren aan een belofte om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken. Wel komt er een onderzoek naar de mogelijkheden om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken, zodat het onderwerp bij de aankomende kabinetsformatie op de agenda komt te staan.

Onrechtvaardigheid
De Westerscheldetunnel, die Zeeuws-Vlaanderen verbindt met de rest van Zeeland, is al een tijd onderwerp van discussie. De tolheffing benadeelt de Zeeuws-Vlamingen op sociaal en economisch gebied en zorgt voor een gevoel van onrechtvaardigheid, zei PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk onlangs bij de bespreking van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Geen meerderheid
De motie die hij indiende samen met SP-parlementariër Cem Laçin, waarin de Tweede Kamer zich uitspreekt om de tunnel na de verkiezingen in maart 2021 tolvrij te maken, vond dinsdag geen meerderheid in de kamer. Ondanks dat zo goed als alle oppositiepartijen voor stemden, redde de motie het net niet.

Kabinetsformatie
Een motie die het wel haalde, met steun van alle partijen (behalve die van de FvD-fractie, die tijdens de stemming afwezig was), draagt de regering op om onderzoek te doen naar de sociaaleconomische effecten van een tolvrije tunnel. Ook moeten de financieringsmogelijkheden voor het tolvrij maken van de tunnel worden verkend. Met de resultaten van het onderzoek kan bij de komende kabinetsformatie in 2021 verder worden gepraat over de tunnel. 


Niet onrechtvaardig
De onderzoek-motie, die werd ingediend door volksvertegenwoordigers van de vier coalitiepartijen samen, kon ook rekenen op steun van infrastructuurminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD). Zij vindt de tolheffing echter niet onrechtvaardig, liet ze al eerder in antwoorden op kamervragen weten.

Te veel
In het debat van afgelopen week zei ze dan ook dat ze niet van plan was in deze kabinetsperiode nog iets te gaan doen aan de tunnel. Van Nieuwenhuizen vindt het berekende bedrag van 400 miljoen euro om de tunnel tolvrij te maken te veel voor het huidige kabinet om een beslissing over te nemen. Ook 30 miljoen euro om de tunnel voor een jaar tolvrij te maken zit er volgens haar niet in.

Gebaar
Volgens Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) gaat het echter 'niet om groot geld'. In tijden waarin we 'bedrijven miljarden geven om banen te redden' moet het volgens hem mogelijk zijn om 30 miljoen vrij te maken 'om een gebaar richting Zeeuws-Vlaanderen te maken.' Van Dijk diende een amendement in om de tunnel vanaf 1 januari 2021 voor een jaar tolvrij te maken. Daarover wordt op 10 december gestemd.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Weer typisch zo'n populistisch politiek voorstel. Gewoon wegstemmen kamerleden/partijen die zulke populistische voorstellen doen (tolheffing afschaffen kan, maar 1 jaar niet heffen is idioot). Het wemelt weer van dit soort onzinnige voorstellen in de verkiezingsprogramma. Burgers hebben behoefte aan realistische politiek.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie