Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Binnen een jaar kan Russisch gas overbodig zijn

Door snelle energiebesparing en duurzame opwek te combineren, kan Nederland binnen een jaar bijna vijf miljard kuub aardgas besparen.

02 maart 2022
isolatie industrie

De vijf miljard kuub Russisch aardgas die Nederland jaarlijks importeert is binnen een jaar overbodig, als Nederland in een hoger tempo energie gaat besparen en duurzame energie gaat opwekken. Zo kan Nederland zijn bijdrage aan 'de oorlogsmachine van Poetin' verminderen, aldus de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

Laaghangend fruit

'Het versnellen van de energietransitie', waar de NVDE het over heeft, betreft voor een groot deel maatregelen die het bedrijfsleven afgelopen jaren nog niet als laaghangend fruit heeft geplukt. Dit ondanks de verplichting die de Wet milieubeheer sinds jaar en dag bevat om alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend.

Aardgastender

Volgens de NVDE kan het beter inregelen van warmte- en elektrische installaties de industrie binnen een jaar een besparing opleveren van 1,1 miljard kuub aardgas. Thermische isolatie bespaart binnen een jaar 0,5 miljard kuub aardgas en binnen vier jaar zelfs 1,5 miljard kuub. Op korte termijn zou de overheid via een aardgastender bedrijven kunnen betalen om minder aardgas te verbruiken. Dit kan de aardgasconsumptie binnen een jaar met 1 miljard kuub aardgas verminderen en tegelijkertijd een prikkel zijn om te verduurzamen. Het overstappen naar energiezuinige LED-verlichting kan binnen een jaar 0,3 miljard kuub aardgas opleveren.

Spoedcontrole

Voor gemeenten en omgevingsdiensten is de maatregel 'spoedcontrole op uitvoering Wet milieubeheer' van belang. 'Dit is een bestaande verplichting die beperkt wordt nageleefd', schrijft de NVDE daarover. De NVDE meent dat het bevoegd gezag niet alleen de stok van de controle moet hanteren, maar ook als wortel 'een bespaarservice voor bedrijven' zou moeten aanbieden met energiebesparingsoplossingen. Met deze maatregel is 0,8 miljard kuub aardgas te besparen. Dat lukt echter pas, zo schat de NVDE in, na vier jaar.

Inspectieteams

Ook bij particulieren valt winst te behalen, zoals met beter inregelen van installaties in woningen. 'Hier zouden inspectieteams, bijvoorbeeld georganiseerd door de gemeenten, de burger bij kunnen helpen', meent de NVDE. Het kan binnen een jaar 0,4 en binnen vier jaar 0,9 miljard kuub aardgas besparen.  De grootste klapper bij particulieren valt te halen met het verduurzamen van energiebronnen met zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen. Wat kan helpen volgens de NVDE is bewoners 'ontzorgen', samenwerking in collectieven zoals energiecoöperaties en het mensen met lagere inkomens meer toegang geven tot energiebesparing. Met verduurzaming van energiebronnen valt binnen een jaar 0,6 en 'binnen enkele jaren' 1,9 miljard kuub aardgas te besparen.

Bijvangst

'Bijvangst' van de maatregelen die de NVDE voorstelt is een CO2-reductie van 'pakweg 10 procentpunten van onze klimaatdoelen (55% in de Klimaatwet).'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Deze oorlog komt de klimaatactivisten wel heel erg goed uit! Wie nu nog denkt dat alle burgers in staat zijn om hun huis te isoleren en een warmtepomp aan te schaffen leeft onder een steen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Gert Timmerman
@ Smit:
da's nou net heel goed, want een steen houdt de warmte langer vast.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
P. Smit
Ik bedoelde: wie nu nog denkt dat alle burgers financieel in staat zijn etc....
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie