De stad Utrecht wil een tweede intercitystation en een nieuwe openbaarvervoerring om de stadsregio. Een investering van miljarden euro's door het Rijk is nodig om de snel groeiende regio bereikbaar te houden. Dat staat in het programma 'U Ned voor bereikbare gezonde groei in de metropoolregio Utrecht'.
Utrecht wil tweede intercitystation
In de metropoolregio Utrecht nemen de aantallen woningen en arbeidsplaatsen en de mobiliteit fors toe. Tot 2040 moeten er in de provincie…
Meer woningen en arbeidsplaatsen
In de metropoolregio Utrecht nemen de aantallen woningen en arbeidsplaatsen en de mobiliteit fors toe. Tot 2040 moeten er in de provincie ruim 122.000 woningen worden gebouwd, waarvan het grootste deel in en rond de stad Utrecht. Ook de werkgelegenheid in de provincie neemt stevig toe. Naar verwachting zal deze tot 2050 groeien met ongeveer 100.000 banen.
Drukker rondom Utrecht CS
Dit heeft grote gevolgen voor de mobiliteit, stellen stad en provincie Utrecht. Het wordt nog drukker op fietspaden, op de weg en in de trein, tram en bus, wat resulteert in flinke knelpunten. Een tweede intercitystation is daarom nodig om Utrecht CS te ontlasten. Waar dat station zou moeten komen, vermeldt het plan niet. (ANP)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
hmmm, het worden er steeds meer. Tot voor kort mochten we er nog vanuit gaan dat het er vóór 2030, nog 44.000 woningen bij moesten komen. Nu zijn het er al 122.000 voor 2040, waarvan het grootste deel in en rond Utrecht moet gaan worden gebouwd. Als we ervan uitgaan dat dit er 90.000 vóór 2040 moeten worden en je noteert 3 personen per woning, dan groeit de stad met 270.000 inwoners, waarvan 90% woont in een duurdere vrije sectorwoning met minstens 2 auto'sal of niet voor de deur, vanwege het noodzakelijke tweeverdienen. Dus ook nog eens 100.000 auto's erbij. En dat allemaal op diezelfde 94 km2 en dan is Utrecht méér overbevolkt dan Rotterdam en Den Haag. Zo te zien begraaft GL als grootste fractie van Utrecht, zichzelf binnenkort in het beton, want er blijft echt geen grassprietje groen meer over voor (groen) links.
Ik zou niet weten waarom het rijk daaraan moet bijdragen. Er gaat veel te veel geld naar de Randstad. Als Utrecht zoveel wil groeien dan verdient Utrecht daaraan ook genoeg om zelf zijn boontjes te doppen. Bovendien is het intercitynetwerk bedoeld voor transport TUSSEN steden, een extra stop is onnodig vertragend voor mensen uit het oosten van het land.
Het moet maar eens afgelopen zijn met het verschijnsel dat stedelingen publieke middelen als OV monopoliseren ten koste van de rest van Nederland.