Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

G32: Vestia-woningen voor sociale sector behouden

G32 wil dat noodlijdende corporatie woningen niet aan commerciele partij verkoopt, maar aan andere corporaties.

13 mei 2014

De noodgedwongen verkoop van Vestia-woningen mag niet ten koste gaan van het aanbod betaalbare woningen. De noodlijdende woningcorporatie moet haar woningen daarom niet aan de hoogste bieder verkopen, maar aan andere corporaties. Dat stelt de G32.

Sociale huurwoningen voor stad behouden

Het netwerk van (middel)grote steden reageert op een brief van Tilburg aan minister Stef Blok (Wonen). Vestia is van plan om in Tilburg 459 huurwoningen te verkopen, maar de gemeente vreest dat een tekort ontstaat aan betaalbare woningen voor mensen met een laag inkomen. De gemeente dringt er bij de minister op aan om deze woningen als sociale huurwoningen voor de stad te behouden. In Tilburg is het aantal mensen met een laag inkomen toegenomen, terwijl de goedkope woningvoorraad afnam, bleek onlangs uit onderzoek in opdracht van de gemeente.

Snel individueel doorverkocht

Bij verkoop aan een commerciële partij is de kans groot dat de sociale huurwoningen binnen afzienbare tijd individueel worden verkocht. Daarmee verdwijnen ze uit de betaalbare voorraad. Tilburg wil daarom dat de Vestia-woningen worden verkocht aan een van de vier Tilburgse corporaties of aan een landelijk werkende woningcorporatie die ook woningen verhuurt via het Tilburgse woningverdeelsysteem.

Meer steden maken zich zorgen

De gemeente krijgt voor dit pleidooi steun van de G32. Voorzitter van de Fysieke pijler van de G32 Jop Fackeldey stelt in een verklaring dat ook andere steden zich zorgen maken over de omvang van de voorraad betaalbare woningen, zoals Zoetermeer, Delft en Arnhem. ‘Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg  voor goede en betaalbare huisvesting voor hun burgers. Daarom is het van belang dat er voldoende betaalbare woningen voor de doelgroep beschikbaar blijven.’

Novelle: prestatieafspraken zijn leidend 

De G32 wijst op de Novelle herziening woningwet die Blok onlangs voor advies naar de Raad van State stuurde. De strekking van de novelle is dat de door de gemeente opgestelde woonvisie en de daarop gebaseerde prestatieafspraken – ook over verkoop - tussen gemeente en corporaties leidend zijn. Fackeldey: ‘Wij hebben de minister met klem gevraagd het belang van het behoud van de schaarser wordende betaalbare voorraad zwaarder te laten wegen dan het belang van Vestia om het hoogste bod  te krijgen.’

Verkooptermijn verlengen

Ook Tilburg vraagt Blok zich daarvoor sterk te maken. Daarnaast verzoekt de gemeente de minister om de termijn waarop een nieuwe eigenaar de woningen individueel mag verkopen te verlengen.  Dat maakt het voor commerciële partijen minder interessant om snel een slag te slaan en geeft mogelijkheden aan Tilburgse corporaties.

Vestia 'aparte zaak'

De minister kon gisteren nog niet reageren op de oproepen. Zijn woordvoerder bevestigt de grotere rol die gemeenten in de novelle krijgen, maar stelt ook dat Vestia een aparte zaak is. De noodlijdende corporatie moet een groot deel van haar bezit verkopen om financieel gezond te worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie