ruimte en milieu / Partnerbijdrage

TNO maakt luchtkwaliteit rondom vliegvelden inzichtelijk

Onderzoek naar luchtkwaliteit rondom Vliegbasis Leeuwarden.

TNO
14 mei 2024
Luchtkwaliteit meetapparatuur Leeuwarden
Luchtkwaliteit meetapparatuur gebruikt in omgeving Leeuwarden.

Slechte luchtkwaliteit vormt een risico voor de gezondheid. De luchtkwaliteit rondom vliegvelden blijft dan ook een punt van zorg. Daarom zet TNO meetcampagnes op, voert blootstellingsonderzoek uit en zoekt naar oplossingen om de gezondheidseffecten te verminderen.

Luchtkwaliteitsonderzoek bij Vliegbasis Leeuwarden

TNO heeft in opdracht van de Werkgroep Luchtkwaliteit COVM van de vliegbasis een onderzoek uitgevoerd naar de luchtkwaliteit rondom Vliegbasis Leeuwarden.

Het onderzoek omvatte metingen van fijnstof, ultrafijnstof en andere stoffen die van invloed zijn op de gezondheid. De gemeten concentraties van fijnstof en NOx waren binnen de normen, maar vliegtuigen veroorzaken piekmomenten van ultrafijnstof. Meer informatie vind je in het complete rapport.

Het hele traject overzien

TNO past een gestructureerd 5-stappenplan toe om luchtkwaliteitszorgen aan te pakken, waaronder meetcampagnes en blootstellingsonderzoek. 
Door metingen en modellering krijgen we inzicht in de bronnen van vervuiling en zoeken we naar effectieve oplossingen.

Aansluiting op het Schone Lucht Akkoord

TNO ondersteunt gemeentes, provincies, bedrijven, maar ook scheepvaart en vliegvelden bij het behalen van doelen zoals vastgelegd in het Schone Lucht Akkoord.

Ties Korstanje - TNO
Ties Korstanje - TNO

Meer informatie

Wil je meer weten over TNO's aanpak of heb je een lokaal probleem met luchtkwaliteit? Neem dan contact op met Ties Korstanje.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.