ruimte en milieu / Partnerbijdrage

TNO’s Gezonde Lucht Aanpak

Vijf stappen voor beleidsmakers.

TNO
09 oktober 2023
buitenlucht

Slechte luchtkwaliteit brengt aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee, zoals astma, COPD en longkanker. Dit zorgt voor een verlies aan gezonde levensjaren en vroegtijdig overlijden. Niet voor niets adviseert  de WHO de fijnstofnorm verder aan te scherpen. TNO introduceert de Gezonde Lucht Aanpak, een nieuwe benadering om beleidsmakers te helpen nauwkeurig in kaart te brengen waar en wanneer mensen aan slechte lucht worden blootgesteld en welke bronnen hiervoor verantwoordelijk zijn. In 5 concrete stappen kan je als beleidsmaker de buitenluchtkwaliteit voor de inwoners verbeteren.

Opgelucht adem halen? Ga direct aan de slag met gezonde buitenlucht

Met de TNO Gezonde lucht aanpak bieden we je gedetailleerde informatie over de luchtkwaliteit in jouw gemeente of provincie. Wij combineren dagelijkse metingen met specifieke gegevens over de locaties waar de inwoners zich gedurende de dag bevinden. Hierdoor krijg je een nauwkeurig beeld van de impact en de herkomst van de luchtkwaliteit, zodat je goed geïnformeerde beslissingen kunt nemen met betrekking tot luchtkwaliteitsbeheer in relatie tot gezondheid.

Met deze aanpak is het mogelijk doelgerichte maatregelen door te rekenen die ervoor zorgen dat veel mensen veel vaker per jaar opgelucht kunnen ademhalen. Als beleidsmaker kun je vandaag nog aan de slag met deze Gezonde Lucht Aanpak om de luchtkwaliteit in jouw regio te verbeteren.

Ontdek in de volgende video onze 5-stappen aanpak om de luchtkwaliteit te verbeteren:

In 5 stappen naar gezonde lucht

Stap 1: Luchtkwaliteit in kaart brengen

Hoe staat het met de luchtkwaliteit in jouw gemeente? TNO brengt in kaart op welke plekken in jouw gemeente de emissies het hoogst zijn. Dit brengen we van uur tot uur gedetailleerd in kaart. Hiervoor combineren we inzichten en data uit diverse bronnen. Naast onder meer emissie- en concentratiemetingen, gebruiken we bijvoorbeeld data over weer, chemie en uitstoot in één groot modelsysteem.

Stap 2: Impact op gezondheid

Om effectieve maatregelen te kunnen nemen en gericht te investeren in gezondheidswinst, is het belangrijk om te weten waar en wanneer burgers het meest worden blootgesteld aan vervuilde lucht.

Om een actueel en dynamisch beeld te krijgen van locaties en bewegingen van burgers, worden inzichten uit geanonimiseerde mobiele data gebruikt. Deze worden gekoppeld aan de data over luchtkwaliteit op die specifieke locatie. Zo zie je precies of er veel of weinig mensen worden blootgesteld aan de vervuilde lucht.

Stap 3: Bron achterhalen

Door de data uit alle verschillende metingen te combineren, krijgen we een beter beeld van de bronnen die verantwoordelijk zijn voor een slechte luchtkwaliteit. Verkeer, industrie, huishoudens, maar ook horeca kunnen belangrijke bronnen zijn van luchtvervuiling. Ook komt een deel aanwaaien van buiten de regio. Naast de bron brengen we door stap 2 en 3 te combineren ook de blootstelling aan deze bron en zo de mogelijke impact op onze gezondheid in kaart.

Stap 4: Maatregelen

Op basis van alle gegevens kijken we samen met beleidsmakers naar gerichte maatregelen om de blootstelling te verminderen. Aan welke knoppen kunnen we draaien om de luchtkwaliteit voor inwoners te verbeteren? Denk aan het verplaatsen van industrie, het autovrij maken van binnensteden, of verplichten van afzuiginstallaties voor horeca. Het is mogelijk de effecten van verschillende soorten maatregelen op luchtvervuiling door te rekenen en te visualiseren.

Stap 5: Effecten evalueren

Tijd om opgelucht adem te halen? Na implementatie van de maatregelen kan opnieuw worden gemeten of de luchtkwaliteit voldoende is verbeterd, of dat er wellicht nog aanvullende maatregelen nodig zijn. Deze aanpak op basis van lokale feiten draagt ook bij aan het creëren van publiek draagvlak onder burgers en industrie.

Wil je meer weten?
Neem contact op of meld je aan voor de online ‘Meet the expert’ sessie.

Wij zien kansen om de luchtkwaliteit in jouw regio te verbeteren. Jij ook? Want  opgelucht ademhalen willen we allemaal. 

Meld je aan voor een laagdrempelige ‘Meet the expert’ sessie op 28 november. Met de lokale luchtkwaliteitskaart en TNO-data als input gaan we graag in gesprek over kansen en mogelijkheden om in jouw regio gezondheidswinst te boeken met schone lucht.

Bas Henzing TNO
Bas Henzing- Senior Business developer TNO

Meer informatie
Neem contact met ons op, ook voor een vrijblijvend eerste advies. Bij TNO helpen we je graag verder.

Bas Henzing, Senior Business Developer TNO, 06- 11 78 31 39.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.