Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Duizenden nieuwe woningen krijgen nog gas

Netbeheerder Stedin vindt dat projectontwikkelaars en bouwers geen huizen meer met aardgas moeten opleveren. Per 1 juli hoeven nieuwe huizen geen aardgasaansluiting te hebben. Toch worden er nog duizenden huizen gebouwd met zo'n aansluiting.

02 november 2018

Netbeheerder Stedin vindt dat projectontwikkelaars en bouwers geen huizen meer met aardgas moeten opleveren. Per 1 juli hoeven nieuwe huizen geen aardgasaansluiting te hebben. Toch worden er nog duizenden huizen gebouwd met zo'n aansluiting.

Niet uit te leggen
Stedin, een van de grotere netbeheerders van Nederland, vindt dat onbestaanbaar. 'Het is niet uit te leggen dat er miljoenen geïnvesteerd worden om bestaande woningen van het aardgas af te krijgen, terwijl er tegelijkertijd nog woningen met een gasaansluiting worden bijgebouwd', zegt David Peters van Stedin.

Nieuwbouwprojecten waar voor 1 juli 2018 een omgevingsvergunning voor is aangevraagd, mogen nog wel met aardgas worden verwarmd. Die vergunningen zijn onbeperkt geldig. Het is onduidelijk hoeveel huizen er nog gebouwd mogen worden met gas. 'Het kan nog enkele jaren kan duren voordat 100 procent van de nieuwbouw toekomstbestendig wordt gebouwd', zegt Peters.

Inhalen

De netbeheerder heeft met gemeenten en provincies afspraken gemaakt om met ontwikkelaars en bouwers in gesprek te gaan om vrijwillig af te zien van het recht op aardgas. 'Er valt nog veel in te halen’, stelt Peters.

Spijkenisse

Bij Stedin (de netbeheerder in Zuid-Holland, Utrecht, de regio Amstelland, Kennemerland en Noordoost Friesland) komen wel sinds juli meer aanvragen voor een nieuwbouwwoning zonder aardgas dan met. In 2017 werd nog maar 36 procent zonder aardgas opgeleverd. De plaatsen die procentueel het meest aardgasvrij bouwen zijn Spijkenisse met 100 procent, gevolgd door Wijk bij Duurstede (97 procent) en Rotterdam (93 procent). In Zuid-Holland en Utrecht wordt in 56 procent van alle nieuwbouwprojecten geen aardgasaansluiting meer gevraagd. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het ergste is nog dat de (toekomstige) bewoners van deze nog steeds met aardgas aangesloten/aan te sluiten nieuwbouwwoningen kennelijk door sommige politici ook nog extra moeten worden gestraft via hogere aardgasprijzen. Dat is inderdaad niet uit te leggen!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie