Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Burgerinitiatieven zonnepanelen stapelen zich op

Initiatieven van burgers of bedrijven om met een grote groep mensen een zonnepanelenpark te financieren, stapelen zich op. De afgelopen jaren zijn in Nederland 229 projecten via crowdfunding van de grond gekomen. Daarmee is ruim 26 miljoen euro gemoeid. Nog eens 72 projecten zijn in ontwikkeling, ruim honderd worden momenteel uitgedacht.

17 juni 2017

Initiatieven van burgers of bedrijven om met een grote groep mensen een zonnepanelenpark te financieren, stapelen zich op. De afgelopen jaren zijn in Nederland 229 projecten via crowdfunding van de grond gekomen. Daarmee is ruim 26 miljoen euro gemoeid. Nog eens 72 projecten zijn in ontwikkeling, ruim honderd worden momenteel uitgedacht.

Markt explodeert
Dat blijkt uit cijfers van Zonnepanelendelen.nl, een crowdfundingplatform voor zonnepanelen. 'De markt voor collectieve financiering explodeert', zegt woordvoerder Edwin Res. 'De meeste initiatieven zijn van burgers die bijvoorbeeld geen eigen dak tot hun beschikking hebben, maar toch willen bijdragen aan de energietransitie. Maar er zijn ook bedrijven die hun dak beschikbaar stellen en niet voldoende middelen hebben om de panelen zelf te financieren. Het komt maar weinig voor dat het benodigde geld er niet komt. Meestal lukt dat binnen enkele maanden. Tot nu toe zijn er slechts elf projecten mislukt.'

ZonneWijde

Zondag wordt in Breda onder de naam ZonneWijde het grootste Nederlandse zonnepanelenpark geopend dat via collectieve financiering tot stand is gekomen. Op een braakliggend terrein aan de rand van de stad staan 6904 panelen die jaarlijks voor 450 huishoudens energie zullen leveren. Kosten: twee miljoen euro. Deels gefinancierd door deelnemende partners, waaronder de gemeente, maar ook voor bijna de helft (884.000 euro) door particulieren uit het hele land.

Onbekenden

ZonneWijde is geen project van een groepje bekenden, zegt initiatiefnemer Edwin Waelput. 'Hooguit vijftien procent van de investeerders komt uit Breda. De rest kenden we niet, maar we hadden het benodigde geld wel binnen honderd dagen bij elkaar. Een enkeling is ingestapt vanwege het verwachte rendement, de meesten zijn zich ervan bewust dat we veel meer voordeel uit de zon moeten halen. Zij hebben hun groene hart laten spreken.'

Nieuwe beweging

Res denkt dat we nog maar aan het begin staan van een nieuwe beweging. Gezien de snelheid waarmee initiatiefnemers het benodigde geld voor zonnepanelenparken ophalen, is er genoeg ruimte voor nieuwe projecten. 'We merken alleen dat gemeenten er nog heel verschillend in staan. ZonneWijde ligt tussen een bedrijventerrein en een snelweg en is daarmee een ideale locatie, oude vuilnisbelten doen het ook vaak goed. Breda heeft zich sterk gemaakt voor ZonneWijde, maar er zijn ook gemeenten waar de medewerking nog te wensen overlaat.' (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marjan / Manager
Grootste zonnepanelenpark in Breda? Nee hoor! Kom eens kijken in de gemeente Tytsjerksteradiel! In het mooie dorp Garyp liggen 27000 zonnepanelen. Prachtig initiatief vanuit het dorp zelf.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Fout, want gesubsidieerd.

Toen dit soort projecten nog schaars was, koste de SDE subsidie nog weinig.

Nu explodeert de hoeveelheid geinstalleerde zonnepanelen, en exploderen ook de kosten voor SDE subsidie.

Bij ongewijzigd beleid, elk jaar 12 miljard, SDE, betaalt een all electric huishouden straks 200 EUR per maand extra.Daarom moeten zonneweides en windparken zonder SDE subsidie, of niet gebouwd worden.

Zonder SDE kan heel goed, als de staat, huishoudens het gunt hun eigen stroom op te wekken, zoals ook moet van de EU.Eewn huishouden koopt voor 2000 EUR een kavel windpark, en wekt daarmee 5000 kWh per jaar op.

Die stroom kost hen slechts 2 cent per kWh, als EZ het toestaat, zoals in de Elektriciteitswet staat, art 95a, lid 2.

Een kael zonneweide kost 2 keer zo veel maar de stroom is meestal goedkoper.Voor zonneweides is nog geen goede standaard.LaaT EZ e windpark huisjesmelkers en "cooperaties" ophouden met parasiteren op de subsidiekosten van hun eigen leden en alle andere burgers
Advertentie