Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ruzie in waterschap Brabantse Delta over kostenverdeling

Een groot deel van de oppositie protesteert in een open brief.

22 augustus 2023
Een avond in mei 2023: meerpalen en een steiger in het Oude Maasje, nabij Raamsdonk.
Een avond in mei 2023: meerpalen en een steiger in het Oude Maasje, nabij Raamsdonk. Dit gebied is in beheer van waterschap Brabantse Delta.ANP

Een flink deel van de oppositie in het waterschap Brabantse Delta protesteert tegen de nieuwe kostentoedelingsverordening die het dagelijkse bestuur eind juli op tafel heeft gelegd en waarop nog twee weken lang gereageerd kan worden.

In de ogen van de vier oppositiepartijen (PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en AWP), alsook de ongekozen categorie Natuurterreinen, bevoordeelt de nieuwe kostenverdeling de agrarische bedrijven in het West-Brabantse waterschap. Volgens hen draaien de burgers (officieel: de ingezetenen) op voor de hogere lasten. Zij zouden 11 procent meer moeten gaan betalen.

Coördinator Planning & Control

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Planning & Control

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Aanval op BBB

De oppositie opent vooral de aanval op de nieuwe partij BBB, die eerder dit jaar vijf zetels behaalde en in het dagelijks bestuur kwam. 'Helaas moeten we constateren dat deze coalitie bewust alle mogelijkheden onbenut laat om de lasten gelijkmatiger te verdelen, sterker nog, de burger betaalt de hoofdprijs om het waterschap als belangenbehartiger van het (agrarisch) bedrijfsleven te laten fungeren', schrijft PvdA'er Annemiek Jetten in een persbericht van de oppositie.

Het dagelijks bestuur bestaat behalve BBB ook uit de VVD, West-Brabant Waterbreed en Water Natuurlijk (een partij die nauw verbonden is aan D66 en GroenLinks). De oppositie die nu protesteert bezit acht zetels, de coalitie zeventien zetels. Los daarvan houdt de andere oppositie zich afzijdig: CDA en Ons Water (elk twee zetels) en de Onafhankelijke Waterschap Partij (één zetel).

Water Natuurlijk op financiën

De oppositie is verontwaardigd dat het aandeel in de kosten van bedrijven en agrariërs kleiner gaat worden. Peter van Meijenfeldt, van de ongekozen categorie Natuurterreinen, laat weten: 'Opvallend, omdat het waterschap vooral voor hen bakken met werk verzet, denk maar aan het peilbeheer van de bodem en het tegengaan van wateroverlast op versteende bedrijventerreinen.'

Hij voegt toe: 'Van een portefeuillehouder financiën uit de gelederen van Water Natuurlijk mag toch een meer toekomstgerichte opstelling worden verwacht.' Met deze woorden verwijst hij naar Karin van den Berg, die in de provincie Noord-Brabant ook actief is namens GroenLinks. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het wordt tijd dat het Rijk meer grip neemt op de tarieven die Waterschappen aan de ingezetenen en bedrijven in rekening brengen. Het is onjuist dat de hoogte van de tarieven afhankelijk is of kan worden van de (politieke) samenstelling van een Waterschap.
De beste insteek zou zijn:
1. landelijk gelijke tarieven voor alle ingezetenen en bedrijven in ons land.
2. zoveel als mogelijk centralisering van de belastinginning (iedereen betaalt hetzelfde tarief om droge voeten te houden).
3. de verdeling van geïnde financiële middelen over de Waterschappen geschiedt door het Rijk.
4. nog beter en véél efficiënter zou zijn om de Waterschappen (en de Provincies) op te heffen en onder te brengen in regio's.
Advertentie