Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Huurmeldpunt ontbreekt in bijna honderd gemeenten

Onder meer Westland en Zeewolde voldoen niet aan de verplichting. In deze gemeenten wonen veel arbeidsmigranten in slechte omstandigheden.

23 januari 2024
Protest tegen achterstallig onderhoud huurwoningen
Protest tegen achterstallig onderhoud in huurwoningen, SchiedamANP/Hans van Rhoon

Ruim een kwart van de gemeenten heeft nog geen meldpunt voor misstanden bij verhuur. Dat blijkt uit onderzoek van Lento, een huisvestingsplatform voor arbeidsmigranten. Sinds dit jaar zijn gemeenten verplicht om een meldpunt te hebben, waar huurders kosteloos en anoniem misstanden kunnen melden.

Excessen

Huurders kunnen bij het meldpunt terecht voor klachten over onder meer discriminatie, intimidatie en het vragen van een te hoge borgsom door de verhuurder. In een grote gemeente als Den Haag heeft maar liefst tien procent van de huurders te maken met ‘excessen’, zoals intimidatie en discriminatie. Uit de landelijke monitor discriminatie woningverhuur van het Verwey-Jonker-Instituut blijkt dat in 2023 mensen met een Marokkaans klinkende naam een significant lagere kans hadden om uitgenodigd te worden voor een woningbezichtiging.

Huurcommissie

Op dit moment kunnen huurders met klachten al terecht bij de Huurcommissie. Die kan oordelen over tekortkomingen in woningen. Soms legt de Huurcommissie ook een huurverlaging op. Onlangs kreeg een Amsterdamse kamerhuurder dankzij de Huurcommissie 1855 euro huurkorting. De huurder betaalde maar liefst 1950 euro per maand voor een kamer in een gedeeld huis met lekkages en tochtproblemen.

Zelfstandig loket

Het gemeentelijke meldpunt moet ervoor zorgen dat hulpzoekende huurders makkelijker bij instanties als de Huurcommissie of een juridisch loket terechtkomen. Veel gemeenten hebben een zelfstandig loket opgericht. Anderen werken samen, zoals tien gemeenten in het ‘Huurteam Zuid-Limburg’. In Noord-Holland besteden Aalsmeer, Amstelveen, Haarlem en Zaanstad het meldpunt uit aan een externe stichting.

Kakkerlakken

Een opvallende afwezige op het VNG-overzicht van gemeentelijke meldpunten is de gemeente Westland. De gemeente haalde eerder het nieuws doordat arbeidsmigranten er met zijn tienen in kamers vol kakkerlakken moesten wonen. Ook Zeewolde, waar arbeidsmigranten in een ‘migrantenpark’ eerder tot wel 150 euro per week betaalden voor een gedeelde kamer, heeft nog geen meldpunt.

Geen verrassing

De meldpuntverplichting kan voor gemeenten geen verrassing zijn geweest. Hoewel de Wet goed verhuurderschap al in juli vorig jaar in werking trad, hebben de gemeenten een halfjaar extra de tijd gekregen om het meldpunt ‘zorgvuldig vorm te geven’. De VNG beval afgelopen voorjaar in een ledenbrief aan om het meldpunt al eerder klaar te hebben. Of, hoe en wanneer verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) van plan is de meldpuntverplichting voor de bijna honderd achterblijvende gemeenten te handhaven, is onbekend.

Senior projectmanager Datamanagement IOO S14

JS Consultancy
Senior projectmanager Datamanagement IOO S14

Interim Manager

JS Consultancy
Interim Manager

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie