Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam achterhaalt 2411 adressen van afvaldumpers

In een maand tijd hebben speciale toezichthouders in Amsterdam de adressen van 2411 mensen achterhaald die op een verkeerde manier hun afval hebben aangeboden. Het gaat in veel gevallen om mensen die afval naast de daarvoor bestemde ondergrondse containers hebben geplaats

13 augustus 2020
Afval-Amsterdam-shutterstock-1403969945.jpg
Shutterstock

In een maand tijd hebben speciale toezichthouders in Amsterdam de adressen van 2411 mensen achterhaald die op een verkeerde manier hun afval hebben aangeboden. Het gaat in veel gevallen om mensen die afval naast de daarvoor bestemde ondergrondse containers hebben geplaatst.

Boete
De gemeente voert nog een controle van de adressen uit, waarna mensen een boete kunnen krijgen van 95 euro. Zo'n 87 procent van de achterhaalde adressen leidt uiteindelijk tot een boete, zegt een woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (SP, reiniging).


Luiheid

Dat er veel vuilnis wordt gedumpt, is volgens de woordvoerder niet per se omdat de container vol is. 'In maar een heel klein percentage van de gevallen, minder dan 4 procent, zit de container waar het afval naast staat vol. Dus wat de reden dan wel is, blijft een mysterie', aldus de woordvoerder. Wethouder Ivens zegt zelf in Het Parool dat het waarschijnlijk 'een kwestie van luiheid is'.

 

Adresfraude

Amsterdam wil met het nieuwe project, dat nu een maand bezig is, afval op straat tegengaan. De veertien ingeschakelde toezichthouders gaan samen met schoonmakers en vuilnismannen naar de plekken waar vaak vuilnis naast de containers ligt, op zoek naar gegevens. Tijdens die zoektocht heeft de gemeente ook een aantal gevallen van adresfraude ontdekt. Zo kwamen gevonden gegevens niet overeen met het adres van het huishouden dat in het basisregister van de gemeente staat. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
"Wat dan wel de reden is blijft een mysterie" aldus de woordvoerder van wethouder Ivens. Terwijl de reden toch eenvoudig is. Het is een waardeloos systeem. De toegang functioneert vaak niet zodat je met je zakje of je bakje terug naar huis moet waar je de stinktroep dan vervolgens in de hitte op je balkonnetje (als je dat al hebt) moet bewaren.

Veel beter zou zijn om te kiezen voor scheiding achteraf, bij de afvalverwerker. Doen ze in Rotterdam ook en werkt prima. Maar ja, in Rotterdam zijn ze ook veel praktischer dan in Mokum.

Jan
@Knuddebrod. Dacht je nou echt dat zakken met ongesorteerd afval wèl netjes in die containers gegooid zouden worden? Dit heeft niets met afvalscheiding te maken, wel met asociaal gedrag.
Advertentie