Overslaan en naar de inhoud gaan

Stikstofmanifest brengt CDA Brabant in lastig parket

De Brabantse Staten stemmen in met het stilleggen van vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden.

Stikstofproblematiek
Boerenprotest tegen het kabinetsbeleid − Shutterstock

Het CDA in Brabant is vrijdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten (PS) fel bekritiseerd vanwege de opstelling van de partij in het stikstofdossier. Waar het CDA donderdag nog een landelijk manifest uitgaf dat de partij af wil van 'oeverloze Haagse non-discussies over jaartallen, kosten en modelberekeningen', legde het CDA zich toch neer bij het grotendeels op slot zetten van Brabant.

Ziek

Aanvankelijk diende het CDA een motie in om te wachten en eerst een nieuwe analyse uit te voeren. Maar later zwakte het CDA die motie af, en vond een nadere analyse toch niet nodig, zodat het beleid direct kan ingaan. Met name rechtse fracties in de Staten wezen het CDA erop, dat ook CDA-gedeputeerde Erik Ronnes het donderdag gepubliceerde manifest van het CDA heeft getekend. Ronnes kon echter geen tekst en uitleg geven, hij had zich ziek gemeld. Voor PVV-fractievoorzitter Alexander van Hattem was duidelijk, dat het CDA Brabantse boeren 'de nek omdraait'. Hij sprak van een 'stikstofbloedbad'.

Onherroepelijk

Provinciale Staten van Brabant bleken sterk verdeeld over het besluit van Gedeputeerde Staten (GS). Een besluit, dat onherroepelijk is, aldus verantwoordelijk natuurgedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks), gezien de ernst van de staat van de natuur en de nationale en Europese wetgeving hieromtrent. Door de achteruithollende natuur kunnen bijna geen vergunningen meer verleend worden voor projecten op het gebied van infrastructuur, landbouw, industrie, woningbouw en verduurzaming. Vooral de rechtse fracties wezen het stopzetten van vergunningen voor stikstofgerelateerde projecten af. Onder meer PVV en Forum voor Democratie willen het hele stikstofbeleid de prullenbak in.

Vergunningstop

Uit de Brabantse natuuranalyse, die woensdag werd gepresenteerd, bleek dat planten en bomen in kwetsbare natuurgebieden geleidelijk verdwijnen door verzuring, vermesting en verdroging. Daardoor vermindert het aantal insecten en op sommige plaatsen kunnen geen vogels en andere dieren meer leven. Vandaar dat de vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden voorlopig stil komt te liggen, liet de provincie woensdag weten. Brabant is de eerste provincie die overgaat tot zo'n vergunningstop.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

De vraag rijst of Nederland zich gelet op de bevolkings- en bebouwingsdichtheid met de huidige wetgeving (waaronder ook Europese wetgeving) zichzelf niet volledig op slot heeft gezet. Reeds bestaande wetgeving kan echter aan verandering en voortschrijdend inzicht onderhevig zijn.
In dat geval zou vanuit een realistische invalshoek het volgende kunnen plaatsvinden:

nagaan of het grote aantal Natura 2000 gebieden (waaronder veel kleinere natuurgebieden) in ons land wel moet worden gehandhaafd of alsnog moet worden herzien.
bij iedere uitbreiding van één of meer natuurgebieden dient een kritische toetsing plaats te vinden of een dergelijke uitbreiding gelet op de bestaande stikstofomgeving op de voorgestelde locatie haalbaar en realistisch is.
het beheer van natuurgebieden dient op veel plekken te worden geoptimaliseerd en mede afgestemd op nieuwe inzichten over de klimaatverandering, de juiste waterstand en de mate van verontreiniging van ter plaatse aanwezige sloten en wateren.
de Nederlandse stikstofnorm zou in relatie met de hiervoor genoemde punten opnieuw kunnen worden beoordeeld. Het verschil tussen De Nederlandse norm en bijvoorbeeld de Duitse en Franse normen is veel te groot.
De stikstofdepositie van alle relevante actoren kan verder worden teruggedrongen via innovatie binnen de voedselketen voor dieren en via voortschrijdende industriële technieken.
Als na al de genoemde punten ter plaatse nog te veel stikstofdepositie aanwezig is kan -na het hanteren van een goed communicatieplan met alle belanghebbenden- worden gedacht aan maatregelen als herinvoering van een melkquotum, vermindering van de dierenstapel, verplaatsing van bedrijven en industrie, het verminderen van het aantal vliegbewegingen e.d.

Op 6 maart 2023, 16:03

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in