In 2005 wilde Nederland strengere eisen invoeren aan de uitstoot van fijnstof door nieuwe dieselauto’s dan in andere EU-landen. Die eis kwam neer op vijf milligram fijnstof per kilometer, terwijl de Europese Unie een uitstoot toeliet van 25 milligram per kilometer. De Europese Commissie was het niet eens met de Nederlandse eisen, omdat de eisen voor alle auto’s binnen de Europese markt gelijk moeten zijn. Buitenlandse producenten zouden hun auto’s met deze eisen anders in de hele EU, maar niet in Nederland kunnen verkopen.
Nederland mag schonere roetfilters eisen
Waar mensen misschien wel gezonder van worden, is van de mogelijke uitspraak in een andere zaak voor het Europese Hof over het stellen…
Bevolkingsdichtheid
Volgens advocaat-generaal Kokott heeft het Hof echter niet meegewogen dat Nederland te maken heeft met een bepaalde bevolkingsdichtheid en grensoverschrijdende vervuiling. Regiospecifieke vervuiling is een belangrijke eis om tijdelijk te mogen afwijken van de nieuwe EU-richtlijn voor luchtkwaliteit. Nederland heeft in het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit onlangs zo'n verzoek ingediend bij de Europese Commissie. Kokott adviseert het Hof nu om de zaak over te doen en zo’n advies wordt meestal opgevolgd door de rechters.
Pingpong
Ook deze uitspraak kon de goedkeuring van Milieudefensie wegdragen. ‘Als er scherpere eisen worden gesteld, is dat beter voor de mensen’, aldus de woordvoerder. ‘Wel is het zo dat er op deze manier lagere eisen aan luchtkwaliteit kunnen worden gesteld op bepaalde plekken, maar hogere eisen aan dieselauto’s. En dan is het opvallend dat Nederland geen auto’s produceert en andere Europese landen wel. Die zijn daar dus niet blij mee en zo wordt het een beetje Europees pingpong. Technisch is het overigens geen probleem om een filter in een auto te plaatsen voor vijf milligram fijnstof per kilometer.’