Energiebedrijf Eneco heeft met vier bedrijven en diverse grondeigenaren een plan ontwikkeld om in de gemeente Wieringermeer (Noord-Holland) 138 windturbines te plaatsen met een totaal vermogen van 400 Megawatt. Dit maakte het bedrijf vrijdag bekend.
Eneco wil 138 windturbines in Wieringermeer
Energiebedrijf Eneco heeft met vier bedrijven en diverse grondeigenaren een plan ontwikkeld om in de gemeente Wieringermeer (Noord-Holland)…
Alternatief
Het ‘Enecoplan’ is een alternatief voor een model dat is ontwikkeld door Nuon, Vereniging Windturbines Noord-Holland (VWNH) en Energieonderzoekcentrum Nederland (ECN). Eneco heeft het met vier partners op eigen initiatief aangeboden bij de gemeente Wieringermeer.
Aan tafel
De gemeente maakte donderdag de ontwerp-structuurvisie voor het nieuwe windplan openbaar. Op 10 maart praat de gemeenteraad hier voor het eerst over. Eneco hoopt met het plan ‘aan tafel’ te kunnen komen in de Wieringermeer, aldus een woordvoerder. ‘De gemeente praat tot dusverre alleen met de partijen die er al actief zijn’.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Nooit geweten dat binnenlands bestuur zonder hoor en wederhoor zomaar artikelen plaatst.
Het verhaal van ENECO is zeker interessant. Het geeft de indruk dat het een reeel alternatief zou zijn. Het stuk staat bol met halve waarheden waardoor het feitelijk een schot hagel is.
De gemeenteraad was tot nu toe nauw betrokken met de ontwikkeling van de concept structuurvisie.
de structuurvisie laat het vermogen open, gaat dus niet uit van 6 MW turbines (Megawatten zie je immers niet) wel gaat het er vanuit dat er één verschijningsvorm is, van molens die maximaal 120 m hoog zijn, dus 100 m mag ook.
Betrokkenheid van de inwoners van de polder en omgeving wordt in de structuurvisie op een heel nieuwe manier vorm gegeven (meer dan alleen goedkope stroom)
Kortom de claim van ENECO dat het plan op 10 punten beter zou zijn blijft een kreet wanneer je even naar de feiten kijkt.
Dat de ENECO dit verhaal maakt en er mee de boer op gaat , toont wel aan dat de weg die de gemeente Wieringermeer volgt sterk is.
Nieuw aan de aanpak in de Wieringermeer is dat op de schaal van een hele gemeente met alle betrokken een herstructurerings traject voor windenergie is ingezet vanuit een visie op duurzame ontwikkeling. De concept-structuurvisie van de Gemeente Wieringermeer zet in op een balans tussen maatschappelijke waarde schepping (participatie van burgers), natuur en landschappelijke waarde schepping (natuurontwikkeling en ruimtelijke kwaliteit) en economische waardeschepping (rendement voor lokale eigenaren). Dat is echt iets meer dan groene stroom en co2 vermindering.
Jammer dat BB het persbericht van de gemeente hierover niet heeft opgepikt.