Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

PvdA nu tegen proefboringen schaliegas

Op basis van de huidige informatie zal de PvdA volgende maand tegen proefboringen naar schaliegas stemmen. Dit heeft PvdA-energiewoordvoerder Jan Vos zaterdag tijdens een werkbezoek in Boxtel laten weten.

14 september 2013

In Boxtel is zaterdag opgelucht gereageerd op een werkbezoek van een kleine delegatie van de PvdA-fractie die zich kwam informeren over de lokale weerstand tegen schaliegas. PvdA-energiewoordvoerder Jan Vos sprak met lokale politici en inwoners en bleef herhalen dat zijn partij op basis van de huidige informatie volgende maand tegen proefboringen zal stemmen.

Gehoopt op  meer De lokale PvdA-afdeling die het werkbezoek organiseerde was voor een deel gerustgesteld door het voorlopige standpunt van de landelijke fractie. ,,Het is winst, maar we hadden gehoopt op een definitief nee’’, reageerde fractievoorzitter Anja van den Einden.

Niet gerustgesteld

De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel is overtuigd geraakt dat er de eerste jaren in zijn gemeente nog niet geboord zal worden, zei hij. Maar gerustgesteld was hij niet echt. ,,De deur staat nog serieus open.’’

Fel tegenstander Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) uit de Tweede Kamer die ook aanwezig was, hoopt dat ze de PvdA weer aan haar zijde heeft.

Reële optie

De PvdA-fractie uit Den Haag werd op de Markt in Boxtel ontvangen door ongeveer 300 bezorgde inwoners. Energiewoordvoer Jan Vos sprak het publiek toe. Schaliegaswinning is een reële optie in Nederland, sprak Vos om snel te benadrukken dat zijn partij vindt dat het alleen kan als het schoon en veilig is. ,,En op basis van de informatie tot dusver zijn wij nog helemaal niet overtuigd dat schaliegaswinning veilig kan.’’ De Kamerleden werden aansluitend langs de beoogde boorlocaties in Boxtel en Haaren geleid.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joris
Schaliegas is net zo schoon en veilig als gewoon aardgas. Bij winning van gewoon aardgas is er nog sprake van aardbevingen door inklinking en bodemverzakking en dat risico is er bij schaliegaswinning niet eens. Bij het fracken - wat al tientallen jaren plaatsvindt in Nederland - is er hooguit sprake van aardtrillingen met een kracht van een vrachtwagen die op afstand voorbij rijdt. Het valt mij op dat er niet goed naar de PvdA woordvoerder wordt geluisterd. Hij houdt wel degelijk - en volkomen terecht - de optie open om naar schaliegas te gaan boren en het ook te gaan winnen.
Ron / Beleidsmedewerker
Beste Joris, volgens mij heb je al eerder met dezelfde tekst gereageerd (geen nieuwe argumenten?). Helaas zijn en blijven de feiten in je nadeel. In Engeland heeft men het boren naar schaliegas al tijdelijk stil moeten leggen omdat er teveel en te zware bevingen kwamen. Daarnaast blijkt er o.a. in de USA, Canada en Polen dat het milieu en grondwater er onder te lijden heeft. Gasvorming, bevingen en water(oppervlakte)vervuiling. 'Natuurlijk' is NL veel verder in het innovatief en veilig boren dan in andere landen. Ook al doen dezelfde bedrijven het. NL is deels vooral innovatief in het vertellen van sprookjes, gericht op korte termijn winst. Gelukkig geloven veel mensen dit sprookje niet.
Willem
Het is maar waar je opgelucht over kunt zijn. De PvdA was ook mordicus tegen de aanschaf van de JSF....
Willem Kamps
@Willem Eens. Dit zegt niets. Vorige week heeft de PvdA al een douceurtje gekregen van de VVD richting de asielzoekers, dus die JSF komt er wel en dat geldt straks ook voor het schaliegas. Waarom heet de PvdA eigenlijk nog geen PvdD? De partij van de draaikonten.
Henk Bongers / burger
Boxtel let op!!!

Een Vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.dus: blijf waakzaam zodra de PvdA in de buurt is ben creatief en handel als de kraai in de sage van de kraai en de vos.
Advertentie