Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Fiscale regels staan verduurzamen woningen in de weg

Grootschalige verduurzaming van woningen is mogelijk, maar dan moeten er wel een aantal juridische en fiscale regels worden aangepast.

21 juni 2022
Isoleren woning
Shutterstock

Grootschalig verduurzamen van woningen kan alleen als de vaak hoge kosten daarvan niet in een keer hoeven te worden betaald door woningeigenaren. Daarvoor zijn juridische en fiscale maatregelen nodig, stellen alle provincies en zestig gemeenten in een oproep aan Den Haag.

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Coördinator Financiële Administratie

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Coördinator Financiële Administratie

Belemmeringen

De oproep aan het kabinet wordt mede ondersteund door de Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Stroomversnelling, de Nederlandse Verwarmingsindustrie en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. In de brief geven zij aan dat er weliswaar op diverse plekken wordt gewerkt aan nieuwe oplossingen, maar die stuiten volgens de initiatiefnemer dikwijls op juridische belemmeringen.

Pilots

‘Binnen provincie Utrecht zijn in Wijk bij Duurstede en in Amersfoort twee pilots verder uitgewerkt, waarbij gemeente of marktpartij de investeringskosten oppakt. Experts isoleren de woningen, plaatsen zonnepanelen, isolatieglas en een warmtepomp,’ vertelt Huib van Essen, gedeputeerde Energietransitie in de provincie Utrecht. ‘Bewoners betalen daar in maandelijkse termijnen voor via een gemeentelijke regeling of een onderhoudscontract. Cruciaal daarbij is dat deze oplossingen gebouwgebonden zijn en niet persoonsgebonden: als een bewoner verhuist, neemt de nieuwe bewoner het maandelijks bedrag over.’ Volgens de gedeputeerde is dat juridisch en fiscaal echter nog niet goed geregeld. ‘Voor een impuls in de energietransitie is de gezamenlijk inzet van ministeries heel hard nodig.’

Juridische kaders

Minister de Jonge voor Volkshuisvesting heeft de Kamer toegezegd er voor de zomer goed naar te kijken. Voor een oplossing zijn ook ministers Jetten voor Klimaat en Energie, Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Kaag van Financiën nodig. De ondertekenaars van de brief roepen de vier ministers op om samen te besluiten werk te maken van passende juridische kaders voor gebouwgebonden financierings- en ontzorgingsinstrumenten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie