Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Lokaal zeggenschap over grootte (mega)stal

Een landelijke norm voor de grootte van stallen komt er niet. Staatssecretaris Sharon Dijksma wil dat lokale overheden meer zeggenschap hebben over de grootte van een stal.

14 juni 2013

Provincies en gemeenten mogen de intensieve veehouderij gaan beperken in hun gebied als de volksgezondheid in het geding is. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat de wet aanpassen, zodat lokaal kan worden bepaald hoe groot een stal - of megastal - mag zijn en hoeveel dieren erin gehouden mogen worden.

Weigeren

Ook wordt het voor de regionale en lokale overheden mogelijk om nieuwe veebedrijven te weren of uitbreiding van een bestaand bedrijf te weigeren. Een gebied kan daarmee volledig 'op slot' worden gezet, meldde de staatssecretaris vrijdag na afloop van de ministerraad. Dijksma legt deze bevoegdheden bij de lagere overheden omdat er overal maatwerk moet worden geleverd. De omvang van veehouderij en de intensiteit daarvan zijn immers afhankelijk van de omgeving, stelt de staatssecretaris. Het is voor de provincies en gemeenten nu al wel toegestaan omwille van ruimtelijke ordening een veebedrijf beperkingen op te leggen.

Motor van de economie

De staatssecretaris is blij dat de Nederlandse agrarische sector het zo goed doet, omdat deze de motor van de economie is. Tegelijkertijd wil Dijksma waken voor ongebreidelde groei. Er moet rekening gehouden worden met de risico's voor de volksgezondheid, vindt ze. Dijksma trekt dan ook 3,4 miljoen euro uit voor onderzoek naar de gezondheidseffecten van veehouderijen. Vooral na de uitbraak van de Q-koorts, maar eerder ook al na de mond-en-klauwzeer, werd veel kritiek geuit op de grote en zeer grote veebedrijven. Daardoor is de maatschappelijke waardering voor producten uit de veehouderij onder druk komen te staan, schrijft de staatssecretaris.

Plan-Bleker van tafel

De voorganger van Dijksma, Henk Bleker, had eerder voorgesteld om een landelijke norm in te voeren voor het aantal dieren in een bedrijf. Hij stelde voor om de grens onder meer te leggen bij 175.000 leghennen of 240.000 vleeskuikens. Dat plan is met het voorstel van Dijksma van tafel.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

roland
De gemeente moet dus aannemenlijk maken dat een megastal de gezondheid schaadt. Ik zie uit naar zo'n betoog, zal niet gemakkelijk zijn.
Piet / directeur
Ha, ha, in deze tijd moet je meer regels maken, meer bureaucratie, nog meer werkeloosheid..



Ik heb een client gehad die was alleen al € 700.000 kwijt aan vergunningen en 8 jr vertraging!



Allemaal symbool politiek. Zijn boeren zelf meer en eerder ziek/dood dan burgers uit de omgeving?? Dan zou er inderdaad aanleiding kunnen zijn. Echter het tegendeel is het geval.



Kortom nonses en lekker mode om iemand die iets bereiken wil en harder werkt dan een ander een koopje kleiner te maken. Wat een wereld, ongelooflijk!!
Advertentie