Fout
Staatsbosbeheer maakt telfout bij runderen
Staatsbosbeheer heeft zich vergist bij het tellen van het aantal heckrunderen dat in de Oostvaardersplassen leeft. Er blijken 142 runderen…
Het is volgens haar een raadsel waar en wanneer de telfout is ontstaan. De vergissing kwam aan het licht toen Staatsbosbeheer de kudde onlangs liet hertellen door deskundigen, nadat er een politieke discussie was ontstaan over het aantal koeien dat de strenge winter heeft overleefd.
Waterdicht
Staatsbosbeheer gaat nu onder andere aan de Wageningen Universiteit vragen om een wetenschappelijk waterdichte telmethode voor dieren in het open veld op te zetten. Minister Gerda Verburg van LNV heeft de Kamer over de rekenfout geïnformeerd. Zij meldde de Kamer eerder op basis van de cijfers van Staatsbosbeheer dat er op 1 januari van dit jaar 548 koeien in de Oostvaardersplassen leefden, waarvan er 140 waren overleden. Nu blijkt dat er op 1 januari niet meer dan 406 dieren kunnen zijn geweest ,,Ik betreur zeer dat de cijfers achteraf niet juist blijken. Ik heb Staatsbosbeheer gevraagd het verschil te verklaren en wil zo snel mogelijk ook een hertelling van de edelherten en konikpaarden in het gebied'', schrijft de minister in haar brief.
Eigen gang
De Oostvaardersplassen in Flevoland zijn sinds 2000 een gebied waar de natuur haar eigen gang mag gaan. Afgelopen winter dwong de Kamer Staatsbosbeheer echter om de grote grazers bij te voeren wegens de lange, strenge winter. Over het beheer van het gebied, het welzijn van de dieren en het aantal sterfgevallen bestaan grote verschillen van mening.
Op papier
,,Totaaltellingen in het ruim 6000 hectare grote gebied zijn moeilijk, maar dat verklaart geen verschil van 142 dieren'', erkent Staatsbosbeheer. ,,Dat verschil is ooit ergens op papier ontstaan. We gaan er op dit moment van uit dat er 250 runderen in het gebied leven.''
In het najaar volgt een internationale evaluatie van het experiment in de Oostvaardersplassen. In het gebied leven volgens de huidige cijfers ook 901 konikpaarden en 1514 edelherten.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
ja ja..... (wel goed verzonnen)
Hoe kan je als overheid nu nog handhavers naar het bedrijfsleven sturen. Als een veehouder 1 dier niet per direct kan verantwoorden c.q. traceren dan levert dit een directe boete op tot een hoogte van enkele duizenden euro's, plus korting op EU structuurgelden. Indien een organisatie als SBB maar ook andere beheerdersclubs grove overtredingen maken dan wordt dit onder het vloerkleed geveegd. Ik kan en wil dit niet langer verdedigen.
van de 6000 ha. is maar een eprkt deel begraasbaar. de rest is water en moeras. als je de aantallen runderen(welk aantal dan ook maar klopt) optelt bij de aanwezige overge grote grazers, herten en paarden, dan is er in dit "turgebied" sprake van intensieve veehouderij.