Psychiatrische instellingen
Spoorbeheerder ProRail komt voorjaar 2009 met voorstellen om het aantal zelfdodingen op het spoor structureel te verlagen. In het plan van aanpak worden de ervaringen verwerkt die zijn opgedaan tijdens een proef op dertien locaties bij onder meer psychiatrische instellingen.
Maatregelen nodig tegen zelfdoding op spoor
Spoorbeheerder ProRail en de overheid moeten meer maatregelen nemen tegen zelfdoding op het spoor. De aanpak blijft al jaren steken in…
Toename
Onder meer het plaatsen van hekken, braamstruiken, lampen en ook camera's moet ervoor zorgen dat mensen uit de buurt blijven van het spoor. ProRail haakt daarmee in op het signaal in de maandag gepresenteerde Veiligheidsbalans van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Daaruit blijkt dat in 2007 het aantal zelfdodingen op het spoor (193) iets toenam in vergelijking met 2006. En dat is opvallend, want volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nam in 2007 het totale aantal zelfdodingen juist af tot 1353, het laagste aantal sinds 1975.
Overleg
De IVW stelt dat het Prorail niet is gelukt te zorgen voor een permanente verbetering op dit vlak. Het aantal suïcides lag de afgelopen vijf jaar rond de 180 per jaar. ProRail zegt al veel te doen om te voorkomen dat mensen zich op deze wijze van het leven benemen. Zo is er bijvoorbeeld regelmatig overleg met wetenschappers en de Yvonne van de Ven Stichting die zich bezighoudt met het voorkomen van zelfmoord.
Proeven
Volgens een woordvoerder van deze stichting zijn er de laatste jaren weliswaar succesvolle proeven geweest om het aantal zelfdodingen op het spoor te verminderen, maar wordt er te weinig met de resultaten gedaan. ‘Ik ga ProRail daarom op zijn verantwoordelijkheid wijzen en zeggen dat het tijd is voor de volgende stap', aldus secretaris Niels Age Holstein in het Nederlands Dagblad.
Maatregel
Uit eerdere ervaringen blijkt volgens Prorail dat moeilijk is vast te stellen of en wanneer een maatregel werkt. Zo waren er volgens de proef minder zelfdodingen in de buurt van psychiatrische instellingen, maar ging tegelijk wel het totale aantal zelfmoorden op het spoor omhoog.
Stolp
ProRail wijst erop dat het ondanks alle maatregelen om het aantal zelfdodingen structureel te verminderen, onmogelijk is om de alle drukbereden 6500 kilometer spoorrails in Nederland 'onder een stolp' te leggen.
Lees ook:
Beveiliging van risicoplekken voor zelfmoord 28.08.03
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Op zich is het nemen van extra veiligheidsmaatregelen niet verkeerd, maar je moet het probleem wel bij de bron aanpakken. Analyseren waarom mensen op zo'n agressieve wijze uit het leven stappen en daarmee ook veel leed veroorzaken onder het rijdend personeel.
Maatregelen moeten adequaat zijn. Je kunt alle spoorlijnen wel met hoge hekken gaan afzetten, maar dat lost ook het probleem niet op. Sowieso vertonen de veiligheidsmaatregelen bij ProRail nogal rigide trekken. Zo kan menige spoorhobbyïst verhalen vertellen over aanhoudingen door de KLPD, omdat men enthousiast langs het spoor stond te fotograferen. Zelfs in de voormalige DDR kon je voor die activiteiten relatief
eenvoudig een fotovergunning aanvragen !
Dus liever een degelijk onderzoek uit latenvoeren met medewerking van een nabestaandenorganisatie, dan het land volstouwen met hoge hekken !
Uit dit bericht blijkt dat mensen gewoon een andere plek zoeken als je langs een stuk spoor maatregelen neemt. Op de Golden Gate Bridge in San Francisco hangen telefoons die contact geven met hulporganisaties maar ik heb geen idee of dat werkt. Mensen die echt uit het leven willen stappen doen dat toch wel, hier zien we een reden om hen te helpen dit op een humane manier te doen. Als mensen weten dat die mogelijkheid bestaat kan dat wellicht voorkomen dat mensen in een impuls deze fatale stap zetten. De beste oplossing weet ik ook niet.
Wat doen de psychiatrische instellingen hier eigenlijk zelf aan?